Emma Gaala selvittää hiilijalanjälkensä

8.2.2024

Emma Gaala selvittää vuoden 2024 hiilijalanjälkensä OpenCO2netin avustuksella. Kun tiedetään, mistä suurimmat päästöt aiheutuvat, on tavoitteena kehittää gaalaa entistä ilmastoystävällisempään suuntaan.

Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö Musiikkituottajat – IFPI Finland ry järjestää vuosittain Suomen suurimman musiikkialan palkintotapahtuman Emma Gaalan, jossa palkitaan vuoden menestyneimmät kotimaiset musiikkialan taiteilijat. Gaala järjestetään seuraavan kerran Espoo Metro Areenalla 17. helmikuuta 2024.

Musiikkituottajat ja Espoo Metro Areena päättivät selvittää vuoden 2024 Emma Gaalan hiilijalanjäljen. Selvityksen toteuttajaksi valittiin suomalainen hiilijalanjälkityökalujen ja –laskennan asiantuntijayritys OpenCO2net Oy.

Laskennassa huomioidaan kaikki gaalan tärkeimmät päästölähteet, kuten tilaisuuden energiankulutus, tarjoilut, ostetut tuotteet ja palvelut, kuljetukset, after party ja osallistujien matkat sekä yöpymiset. Hiilijalanjälkilaskennan perusteella on helppo tunnistaa merkittävimmät päästölähteet ja pureutua siihen, kuinka Emma Gaalan päästöjä voidaan jatkossa pienentää entisestään.

Projektia varten OpenCO2net kehitti Emma Gaalalle CO2-laskurin, jolla gaalan vieraat voivat arvioida matkoista syntyviä päästöjä.

“Espoo Metro Areenalla on käytössä päästötön vesivoimalla tuotettu sähkö ja kaukolämpö on uusiutuvilla ja hukkalämmöllä tuotettua kaukolämpöä. Gaalan tarjoilut koostuvat kasviksista sekä kotimaisesta kalasta, tiloissa on käytössä led-valaistus, jätteet kierrätetään ja sijaintia on mitä mainioin julkisten yhteyksien kannalta”, kertoo Espoo Metro Areenan toimitusjohtaja Katariina Järveläinen.

“Olemme sitoutuneet jatkuvaan parantamiseen.  Jo aiemmin olemme pyrkineet edistämään kiertotaloutta huomioimalla pienet yksityiskohdat; kutsuvieraille tarjottavan illallisen ainekset pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä ja illallisen pääraaka-aineena on kotimainen kala. Punaiselle matolle ja sen kuvausseinille on myös löydetty uusiokäyttöä gaalan jälkeen.

Kun ilmeisimmät toimet on tehty, on aika tarkastella lähempää mistä tapahtuman päästöt syntyvät ja kuinka voimme pienentää niitä”, sanoo Musiikkituottajat – IFPI Finlandin apulaisjohtaja ja Emma Gaalan vastaava tuottaja Tommi Kyyrä.

Laskenta valmistuu ja tulokset julkistetaan helmikuun loppupuolella Emma Gaalan jälkeen. 

Koska Espoo Metro Areenalle on erinomaiset julkiset kulkuyhteydet, toivovat järjestäjät, että mahdollisimman moni gaalavieras hyödyntäisi niitä ja saapuisi paikalle esimerkiksi metrolla.

OpenCO2.net
Laskenta toteutetaan OpenCO2.net-hiilijalanjälkialustalla tapahtumien ja tuotteiden laskentaan tarkoitetun ISO 14 067 –standardin mukaisesti. Yhteistyökumppania valitessa tärkeässä roolissa oli laatu; OpenCO2.net, sen laskentaperiaatteet ja päästökerrointietojen keruuprosessi on kansainvälisen sertifiointi- ja luokituslaitos DNV:n validoima.

Lisätietoja osoitteesta:
ifpi@ifpi.fi / Musiikkituottajat – IFPI Finland ry

Pääyhteistyökumppanit
Mastercard, Espoon kaupunki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK

Muut yhteistyökumppanit:
Genelec, Gramex, Lyko, Teosto, Qobuz,
Nelonen, Ruutu, Suomipop ja TikTok.

www.emmagaala.fi
Facebook: @EmmaGaala
Instagram: @emmagaala
X: @emma_gaala
Tiktok: @emmagaala

#emmagaala
#emmagaala24