Emma Gaala julkisti vuoden 2024 ensimmäiset Emma-palkitut

9.2.2024

Musiikkituottajien hallitus on tänä vuonna päättänyt jakaa Erikois-Emmat kitaristilegenda Esa Pulliaiselle ja uraauurtavalle konserttipromoottori Antti Einiölle. Arvostetut elämäntyöpalkinnot luovutetaan lauantaina 17. helmikuuta Espoo Metro Areenalla järjestettävässä Emma Gaalassa. 

Jo 41. kertaa vietettävää Emma Gaalaa juhlitaan liveyleisön kanssa Espoo Metro Areenalla lauantaina 17. helmikuuta. Tuttuun tapaan gaalassa palkitaan edellisen vuoden aikana musiikkialalla ansioituneita artisteja, musiikintekijöitä ja muita ammattilaisia. Tänä vuonna edellisen vuoden menestyjiä palkitaan 21:ssä eri kategoriassa, joiden voittajat selviävät gaalan aikana. Tämän vuoden ehdokkaisiin voi tutustua täällä.

Näiden kategorioiden lisäksi Musiikkituottajien hallitus voi vuosittain päättää Erikois- ja Kultainen-Emma palkintojen jakamisesta ja niiden saajista. Tänä vuonna on päätetty jakaa kaksi Erikois-Emmaa. Erikois-Emma voidaan myöntää henkilölle, joka on tehnyt merkittävän uran äänitemusiikin saralla tai merkittävästi edesauttanut suomalaisen äänitealan kehitystä. Kultainen-Emma on elämäntyöpalkinto, joka voidaan myöntää pitkästä ja menestyksekkäästä toiminnasta suomalaisen äänitealan hyväksi.

Tämä on onnen ja ilon päivä. Astelin ensimmäisen kerran levytysstudioon, vanhaan Finnvoxin A:han,  vuonna 1972. Siitä tähän päivään olen tehnyt äänilevyjä pää punaisena. Nyt saamani Emma-palkinto on kunnia, ehkä hieman myös ansaittu. Kiitos, kommentoi Esa Pulliainen.

–  Arvostan suuresti tällaista huomionosoitusta. Olen tehnyt tätä työtä vuosikymmeniä ja samalla toiminut polunraivaajana nykyisille alan ammattilaisille, Antti Einiö sanoo.

Emma Gaalaa voi seurata sekä paikan päällä Espoo Metro Areenalla että suorana lähetyksenä Nelosella ja Ruudussa. Gaalan lippujen myynti on käynnissä täällä

ESA PULLIAINEN
On kirjoitettu, että ”hänen ansiostaan kuulaan kaiutetusta sähkökitarasta on tullut modernin ajan haitari. Rauli Badding Somerjoen, Topi Sorsakosken ja muiden Agents-solistien rinnalla ja taustalla soi kitara, jolla luodaan kokonainen musiikkityyli ja esteettinen maailma”. Tuon maailman luoja on Esa Pulliainen.

Pulliaisen kitaransoittoa voidaan kuulla mm. Rauli Badding Somerjoen klassikoilla ”Ikkunaprinsessa”, ”Tähdet tähdet” ja ”Laivat” puhumattakaan Topi Sorsakosken lukuisista hiteistä. Olennaista ja poikkeuksellista hänen taidoissaan on, että hän on yhtä aikaa soolokitaristi, säestäjä ja sovittaja.

Esa Pulliaisen vuonna 1979 perustaman Agents-yhtyeen levyjä on myyty fyysisinä levyinä noin miljoona kappaletta ja kolme Topi Sorsakosken kanssa tehtyä albumia yltävät kaikkien aikojen myydyimpien suomalaislevyjen top 25-listalle.

”Suomalaiset sähkökitaristit” -kirja ei sattumalta ala luvulla oman kansainvälisestikin ainutlaatuisen tyylinsä löytäneestä Esa Pulliaisesta, mm. näillä sanoin:

”Pulliaisen luoma synteesi 1960-luvun rautalangasta, vanhasta rock’n’rollista ja suomalaiskansallisesta iskelmäperinteestä on ollut erottamaton osa popkulttuurimme äänimaisemaa 1980-luvulta eteenpäin. Agents-yhtyeen kitaristina ja musiikillisena johtajana hänestä on tullut jäljitellyin kitaristimme, jonka tavaramerkkisoundia on tapailtu tv-sarjojen taustalla, mainosten ääniraidoilla, ammattimaisilla iskelmälevytyksillä ja innokkaiden amatöörien autotalleissa. Esa Pulliaisen käsissä Stratocaster-kitara on maisemamaalarin sivellin ja suomalaisen sielun kuvaaja”. Lue Musiikkituottajien hallituksen perustelut kokonaisuudessaan täältä.


ANTTI EINIÖ
Antti Einiö on suomalaisen konserttitoiminnan legenda. Einiö on mittavan uransa aikana tuonut Suomeen lukemattomia maailmantähtiä. Listaan kuuluvat jazzpioneerit kuten Louis Armstrong, Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Count Basie ja Miles Davis sekä rock & rollin pioneerit kuten Chuck Berry, Bill Haley, Jerry Lee Lewis ja Little Richard. Puhumattakaan rock- ja pop-suuruuksien listasta, josta voisi mainita mm. Rolling Stonesin, Bob Dylanin, Paul McCartneyn, Jimi Hendrixin, Led Zeppelinin, Pink Floydin, James Brownin, Tina Turnerin, Michael Jacksonin, ABBAn, Stingin, Dire Straitsin, Eric Claptonin, Alice Cooperin, Bon Jovin, Guns N’ Rosesin, AC/DC:n, Iron Maidenin, ZZ Topin, Metallican ja Nirvanan. Listaan voidaan vielä lisätä viihteen suuria nimiä kuten Frank Sinatra, Harry Belafonte, Liza Minnelli, Placido Domingo ja Julio Iglesias.

Lisäksi hän on keikkajärjestäjänä ja levy-yhtiön tuotantopäällikkönä ollut mukana vaikuttamassa useiden suomalaisartistien ja musiikintekijöiden uraan. Näistä artisteista voisi mainita mm. Annikki Tähden, Brita Koivusen, Pirkko Mannolan, Katri Helenan, Olavi Virran, Dannyn, Tapani Kansan, Hectorin, Pepe Willbergin, Unto Monosen ja Junnu Vainion.

Hän jos kuka tietää, mitä ovat tähtien vaatimukset heitä kuljettavan auton väristä, tarjoilun yleisestä tasosta, viiden tähden hotellihuoneiden kelvottomuudesta tai vain artistien huonojen ja hyvien päivien eroista. Hän on kokenut myös sen ymmärtämättömyyden tai mielivallan, mitä populaarimusiikki on aikoinaan saanut kokea paikallisten virkamiestemme taholta. Mutta sekä sopeutuvuus että periksiantamattomuus ovat musiikkibisneksen ammattilaisuuden keskeisiä ominaisuuksia. Siksi hän on ollut alalla jo 70 vuotta. Ja jatkaa edelleen. Lue Musiikkituottajien hallituksen perustelut kokonaisuudessaan täältä.

Emma Gaalan arvot ja säännöt löytyvät täältä
Emma Gaalan tämän vuoden ehdokaskategoriat löytyvät täältä.

Mediakuvat:
Esa Pulliaisen kuva löytyy täältä
Antti Einiön kuvat löytyvät  täältä

EMMA GAALA 2024
Päivämäärä: La 17.2.2024
Espoo Metro Areena

Liput:
Gaalan liput ovat myynnissä Ticketmasterissa.
Suora tv-lähetys Nelosella ja Ruudussa alkaen klo 20.00

Ehdokkaiden kuvat:
Lataa 12.12.2023 ehdokaspressissä otetut kuvat täältä.
Kuvat ovat vapaasti käytettävissä Emma-uutisoinnin yhteydessä. Kuvaajan nimi mainittava.

Pääyhteistyökumppanit
Mastercard, Espoon kaupunki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK

Muut yhteistyökumppanit:
Genelec, Gramex, Lyko, Teosto, Qobuz,
Nelonen, Ruutu, Suomipop ja TikTok.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Liekki Promotion / Nora Norrlin
nora.norrlin@liekkipromotion.com, 040 846 0116

www.emmagaala.fi
Facebook: @EmmaGaala
Instagram: @emmagaala
X: @emma_gaala
Tiktok: @emmagaala