Musiikinkuuntelu Suomessa 2022: listahitit ja uudet artistit innostavat eniten alle 30-vuotiaita, suosituimmat artistit yllättävän samat kaikissa ikäryhmissä

7.10.2022

Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimus tehtiin Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2022. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta, joista enemmistö painottui 13–18-vuotiaiden ikäryhmään.

Listamusiikki innostaa pääosin nuoria aikuisia: jos haluat tietää mitä Suomessa oikeasti ajatellaan, kuuntele tuoreimpien hittibiisien sanoituksia

Menevä ja helppo listapop on kaikkein kuunnelluinta musiikkia radiossa ja musiikin striimauspalveluissa. Tänä vuonna listapop ohitti myös elävässä musiikissa rock-konserttien suosion. Kun tutkimuksessa kysyttiin, miltä nykypäivän listamusiikki vastaajasta kuulostaa, erosivat alle 30-vuotiaiden suomalaisten vastaukset hyvin paljon heitä vanhempien vastauksista. Nuoret aikuiset suhtautuivat listamusiikkiin myönteisesti ja kepeästi, kun taas keski-ikäisistä huomattava osa suhtautuu pääosaan listamusiikista kielteisesti ja yli 60-vuotiaat taas hyvin etääntyneesti.

Tutkimuksessa kesän 2022 useimmin mainitut suomalaisten suosikkihitit olivat Ramses II:n Villieläin, Olli Halosen Suomen kesä ja JVG:n Amatimies. Johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista arvelee, että suomalaisten kannattaakin seurata hittien sanoituksia ja vallitsevia aihepiirejä ymmärtääkseen paremmin, mitä Suomessa milloinkin ajatellaan.

Suomalaisten kesän suosikkikappaleet 2022.

”Suurimpaan suosioon yltävät hitit perustuvat usein oivaltavaan sanoitukselliseen koukkuun. Tämän kesän suurimmat hitit kertovat selkeästi yhteiskunnan tunteellisista syvävirtauksista. Hyvä esimerkki tästä on Olli Halosen Suomen kesä, joka ylistää kotimaisuutta vaikeuksien keskellä samalla kun suomalaiset hakivat turvaa toisistaan turvallisuuspoliittisen uhan alla. Villieläin taas on suora osuma länsimaisen ajankuvan suurimpaan kipupisteeseen eli oman elämän kontrollin puutteeseen ja muiden toiveisiin sopeutumiseen. Tätähän korona-aika alleviivasi.”

13–25-vuotiaat ovat uusille artisteille otollisin kohderyhmä: artistin on arvokasta tulla tutuksi persoonana myös muuten kuin hittibiisien kautta

Uusien suomalaisartistien tunnettuus suomalaisten keskuudessa 2022.

Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimuksessa kysyttiin kolmen vuoden tauon jälkeen sillä välin ilmaantuneiden uusien suomalaisartistien tunnettuudesta ja heistä pitämisestä. Uusia, markkinoille juuri tulleita artisteja tuntevat pääosin 13–25-vuotiaat. Yeboyah, Pihlaja ja pehmoaino ovat esimerkkejä artisteista, jotka tuntee jo yli puolet alle 25-vuotiaista, mutta joiden läpimurto iäkkäämpiin ikäryhmiin on vasta tulossa. Euroviisuja ohituskaistana käyttänyt BESS on vuoden nopeimmin suosiotaan kasvattanut uusi artisti, VIIVI ja Olli Halonen vanavedessään.

”Koska suurin osa suomalaisista kuuntelee enemmän biisejä kuin artisteja, ei iso hittikään takaa artistin suurta läpimurtoa spontaanissa tunnettuudessa laajoissa väestöryhmissä. Artistin on arvokasta tulla tutuksi persoonana myös muuta kautta”, Tervonen pohtii.

Suomalaisten musiikkimaku: samat megatähdet suosituimpia kaikissa ikäryhmissä

Suomalaisten suosikkiartistit suomenkielisessä listapopissa 2022.

Vaikka tietoisuus uusista artisteista leviää voittopuolisesti 13–25-vuotiaiden keskuudessa, ovat kaikkien aikojen suosikkiartistien keskimääräisesti isoimmat nimet huomattavan samankaltaisia eri ikäryhmissä. Kari Tervosen mukaan etenkin kirkkaimpien huippunimien jälkeen yhä useammat tunnistavat hittikappaleet ilman, että tietävät sen esittäjää.

Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisten spontaanisti mainitsemia suosikkiartisteja eri musiikinlajeittain. Suomenkielisessä listapopissa eniten mainintoja saivat Antti Tuisku ja BEHM, hiphopissa JVG ja Elastinen, rockissa Apulanta ja Popeda sekä iskelmässä Juha Tapio ja Kaija Koo.  Englanninkielisen musiikin esittäjistä laveimmasta suosiosta nauttivat popin osalta Ed Sheeran ja Adele, hiphopissa Eminem ja 50 Cent, rockissa Queen, Elvis ja AC/DC sekä metallissa ja hard rockissa Metallica ja Rammstein.

”Artistit ovat painuneet nykyaikana pienempään rooliin, ja biisit edellä menevässä maailmassa kaikkein suurimmat persoonat erottuvat yhä selvemmin. Ehkä tämän vuoksi suomalaisten suosikkiartistit ovat eri tyylilajeissa pitkälti samoja teineistä yli viisikymppisiin saakka. Vasta 1950-luvulla ja sitä ennen syntyneiden kuuntelijoiden suosikit painuvat vahvasti nuoruuden nostalgian puolelle. Musiikinlajeista rock on iskelmää enemmän kiinni menneissä vuosikymmenissä, tästä toki poikkeuksena esimerkiksi Blind Channelin suosio nuorempien keskuudessa.”

*******************************************************************

Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimus tuottaa tietoa pitemmän aikavälin muutoksista suomalaisten musiikinkuuntelutavoissa jo yhdeksättä kertaa. Tutkijana toimi johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista tukenaan Susanna Perämaa Teostosta sekä Tommi Kyyrä Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:stä. Tutkimuksen tulokset esitettiin Music x Media -ammattilaistapahtumassa Tampereella 30.9.2022.

Lue koko tutkimusraportti täältä

Lisätiedot:

Johtava tutkija Kari Tervonen/Omnicom Media Group Oy
p.050 437 0677
kari.tervonen@omnicommediagroup.com

Asiakaskokemuspäällikkö Susanna Perämaa/Teosto ry
p.040 558 8023
susanna.peramaa@teosto.fi

Apulaisjohtaja Tommi Kyyrä/Musiikkituottajat – IFPI Finland ry
p. 050 566 422
tommi.kyyra@ifpi.fi

Haastattelupyynnöt myös:

Viestintäpäällikkö Johanna Laitinen/Teosto ry
p.040 192 1900
johanna.laitinen@teosto.fi