Kari ”Epe” Heleniuksesta Musiikkineuvos

7.7.2021

Tasavallan presidentti on 18.6.2021 tekemällään päätöksellä myöntänyt Kari ”Epe” Heleniukselle Musiikkineuvoksen arvonimen.

Ainutlaatuisen, liki 50 vuotisen uran musiikin parissa tehnyt Epe tunnetaan intohimoisena tamperelaisena musiikkimiehenä, jonka DJ-harrastus johti vuonna 1972 oman levykaupan Epe’s Music Shop:n perustamiseen. Heleniuksella oli erityisesti 70-luvulla keskeisen kulttuurivaikuttajan rooli, kun hän esitteli monia populaarimusiikin vaihtoehtoisia suuntauksia Suomen musiikkimarkkinoille. Enimmillään seitsemän myymälää käsittävästä kauppaketjusta tuli ajan mittaan kaikkialle Suomessa tunnettu käsite. Levykauppatoiminta johti vuonna 1977 Poko Rekords levy-yhtiön perustamiseen. Myöhemmin Helenius perusti vielä kolme muuta levy-yhtiötä.

Helenius on Poko Rekordsin ja muiden yhtiöidensä musiikkituottajana ja toimitusjohtajana jättänyt lähtemättömän jälkensä suomalaiseen rock-historiaan. Heleniuksen yhtiöiden tunnetuimpia artisteja ovat olleet mm. Eppu Normaali, Popeda, Hassisen Kone, Ismo Alanko, J. Karjalainen, Yö, The 69 Eyes ja Haloo Helsinki. Kaiken kaikkiaan em. yhtiöiden julkaisemia albumeita on myyty lähes kymmenen miljoonaa kappaletta ja yhtiöiden artisteille myönnettyjen kultalevyjen määrä on noin 80.

Levy-yhtiöiden ohella Helenius on vuodesta 1978 lähtien toiminut musiikkikustantajana kolmessa perustamassaan yhtiössä: Jee-Jee Music, Poplandia ja Gaga Goodies. Nämä ovat edelleen merkittäviä kotimaisen kevyen musiikin kustantajia.

Helenius on oman yritystoimintansa lisäksi halunnut aktiivisesti osallistua musiikkialan yhteisten asioiden hoitamiseen. Hän on näissä toimissaan merkittävästi ollut kehittämässä ja edistämässä alan käytäntöjä, kansainvälistymistä ja tunnettuutta. Helenius on toiminut yli 25 vuotta hallituksen jäsenenä mm. Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:ssä ja Suomen Musiikkikustantajat ry:ssä.

Epe Helenius on palkittu aiemmin Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n myöntämällä Kultainen Emma -palkinnolla sekä Musiikki & Median myöntämällä elämäntyöpalkinnolla. Epellä on myös oma tähti Tampereen Tähtikatu – Walk of Fame Finland:lla.

Johnny Kniga julkaisee Timo Kanervan kirjoittaman Epe Heleniuksen elämäkerran elokuussa 2021.

Lisätietoja:
Musiikkituottajat - IFPI Finland ry/Antti Kotilainen
antti.kotilainen@ifpi.fi
puh. 040 548 1781

Musiikkikustantajat ry/Jari Muikku
jari.muikku@musiikkikustantajat.fi
puh. 040 719 7480

 

Valokuva: Harri Hinkka