Äänitemusiikin kulutus kasvoi vuoden 2020 aikana

23.3.2021

Musiikkituottajat - IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiltään keräämien tietojen mukaan äänitemusiikin kulutus Suomessa on kasvanut myös vuoden 2020 aikana. Äänitemusiikin verottoman tukkumyynnin kokonaisarvo Suomessa vuonna 2020 oli 57,6 miljoonaa euroa. Kasvua kertyi 4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Äänitekäytöstä kerätyt esitys-, tallennus- ja lisensiointikorvaukset huomioiden äänitemusiikin kulutuksen kokonaisarvo vuonna 2020 oli yhteensä 80,1 miljoonaa euroa.

Kasvu kertyi edelleen pääosin suoratoisto- eli striimauspalveluiden kautta saatavista tuloista. Suoratoistopalveluista saatava tulo kasvoi 5 prosenttia ja muodostaa nyt 88,4 prosenttia äänitemusiikin kokonaismarkkinoista. Download- eli latauskauppa mukaan lukien digitaalisen musiikinkulutuksen osuus äänitemarkkinoista oli 89 prosenttia.

Fyysisten äänitteiden myynnin arvo säilyi vuoden 2020 aikana lähestulkoon ennallaan, laskua koitui ainoastaan 1 prosentti. Fyysisten äänitteiden menestyksen taustalla on vinyylilevyjen suosion edelleen jatkuva kasvu, joka nosti vinyylilevyjen osuuden 46 prosenttiin fyysisten äänitteiden markkinasta. Vinyyliäänitteiden myynti kasvoi viime vuoden aikana 19 prosenttia, kun taas
CD-levyjen myynti laski samana ajanjaksona 14 prosenttia. Fyysisten äänitteiden osuus kokonaismarkkinoista oli 11 prosenttia.

Edellä mainitut luvut perustuvat IFPI:n Global Music Report 2020:ssa julkaistaviin tietoihin, joihin sisältyvät Musiikkituottajien jäsenyhtiöiden tilastoimien lukujen lisäksi äänitteiden käytöstä kerätyt esitys-, tallennus-, ja lisensiointikorvaukset, sekä mm. Suomen Virallisen Listan koostamisen yhteydessä kerättävä tieto ja sen perusteella laskettu arvio Musiikkituottajien ulkopuolisten yhtiöiden myynnistä.

Musiikkituottajien jäsenyhtiöiden osuus vuoden 2020 äänitemyynnin kokonaismarkkinoista Suomessa nousi 83 prosenttiin.

Suomalaiset kuluttavat suomalaista musiikkia – kotimaiset artistit dominoivat listoja

Kotimaisen musiikin suosio näkyy selvästi vuoden myydyimpien/striimatuimpien äänitteiden listauksissa. Vuoden 2020 Top 10 albumilistalla oli kuusi kotimaista albumia ja TOP 10 singlelistalla puolestaan kuusi kotimaista kappaletta. Vuoden myydyimpien vinyylilevyjen TOP 10 listalta löytyy peräti yhdeksän kotimaista julkaisua.

Kotimaisen musiikin osuus oli 34 prosenttia Musiikkituottajat ry:n jäsenyhtiöiden äänitemyynnistä.

”On positiivista, että äänitemusiikin suosio on jatkanut kasvua myös pandemian aikana. Mutta musiikkiala, erityisesti artistit ja livepuolen toimijat ovat kärsineet koronasta todella paljon ja valtiovallan osoittama konkreettinen tuki musiikkialalle on ollut tähän saakka lähes olematonta. Nykyisessä koronatilanteessa korostuu entisestään tarve saattaa tekijänoikeusdirektiivin arvokuilun korjaava artikla 17 voimaan tarkkaan direktiivin sanamuotojen mukaisesti. Olemme olleet erittäin huolestuneita Opetus- ja kulttuuriministeriön viime joulukuussa esittelemästä mallista, jossa toimittaisiin paitsi vastoin kulttuurialan etua, myös direktiivin keskeisiä tavoitteita ja selkeitä määräyksiä. Ministeriö on vastikään ilmoittanut ottavansa lisäaikaa lainvalmisteluun ja koska kyse on luovien alojen tulevaisuudesta, luotamme vastuuministeriön osaamiseen ja siihen, että se hoitaa nyt tehtävänsä asianmukaisesti ja Suomi korjaa arvokuilun direktiiviä tarkkaan seuraten” kommentoi tilannetta Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Music Finlandin julkaiseman tilannekuvan mukaan musiikkialalle vuoden 2020 koronasta aiheutuvat kokonaismenetykset nousevat yli 360 miljoonaan euroon.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiden markkinaosuudet 2020

Suomen suurin musiikkiyhtiö, Musiikkituottajien jäsenyhtiöiden kokonaismyynnin perusteella, oli Universal Music 37 prosentin markkinaosuudella. Toiseksi suurimpana yhtiönä jatkoi Warner Music Finland 30 prosentin osuudella ja kolmantena oli Sony Music Entertainment Finland, jolla oli 28 prosentin markkinaosuus. Suomessa toimivista indie -yhtiöistä suurin oli Playground Music 4,7 prosentin osuudella.
Markkinaosuusluvut sisältävät myös monikansallisten yhtiöiden kautta tapahtuvan indie -yhtiöiden tuottaman musiikin jakelun. Indie -yhtiöiden osuus kotimaisen musiikin kokonaiskulutuksesta oli vuonna 2020 yhteensä noin 27 prosenttia.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry on Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö, jonka tarkoitus on kehittää suomalaisen musiikkialan ja musiikkituottajien toimintaedellytyksiä.

Musiikkituottajien kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) globaalia äänitekulutusta seuraava Global Music Report julkaistaan 23.3. klo 15. Lisätietoa GMR:sta: www.ifpi.org.

TOP 10 – Suomen myydyimmät albumit 2020

1. BEHM – Draaman kaari viehättää (Warner Music Finland)
2. The Weeknd – After Hours (Universal Music)
3. Ava Max – Heaven & Hell (Warner Music)
4. Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Universal Music)
5. Dua Lipa – Future Nostalgia (Warner Music)
6. Nightwish – Human. :II: Nature. (Nuclear Blast)
7. Arttu Wiskari – Suomen muotoisen pilven alla (Warner Music Finland)
8. Various Artists – Vain elämää kausi 11 – Ensimmäinen kattaus (Kaiku Entertainment)
9. william – Shakespeare (M-Eazy Music/Sony Music Entertainment Finland)
10. Pyhimys – MIKKO (Johanna Kustannus/Universal Music)

TOP 10 – Striimatuimmat kappaleet 2020

1. william – Penelope (feat. Clever) (M-Eazy Music/Sony Music Finland)
2. The Weeknd – Blinding Lights (Republic Records/Universal Music)
3. BEHM – Hei rakas (Warner Music Finland)
4. Elastinen, Jenni Vartiainen – Epäröimättä hetkeekään (Rähinä Records/Kaiku Entertainment)
5. BEHM – Frida (Warner Music Finland)
6. Arttu Wiskari – Tässäkö tää oli? (feat. Leavings-Orkesteri) (Warner Music Finland)
7. BEHM – Tivolit (Warner Music Finland)
8. Saint Jhn Roses – Imanbek Remix (Columbia/b1 Recordigs/Sony Music)
9. DaBaby – Rockstar (Feat. Roddy Ricch) (South Coast Music Group/Interscope/Universal)
10. Tones and I – Dance Monkey (Elektra (NEK)/Warner Music)

TOP 10 – Myydyimmät vinyylit 2020

1. Maustetytöt – Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä (Is This Art!)
2. AC/DC – Power Up (Sony Music)
3. Nightwish – Human. :II: Nature. (Nuclear Blast)
4. Paperi T & Khid – HBD RIP (Johanna Kustannus/Universal Music)
5. Tehosekoitin – Golden greats (Svart Records)
6. Maustetytöt – Kaikki tiet vievät Peltolaan (Is This Art!)
7. Ruusut – Kevätuhri (Fullsteam Records)
8. Ville Valo & Agents – Ville Valo & Agents (Vallila Music House)
9. Vesala – Etsimässä rauhaa (Warner Music Finland)
9. Viikate – Rillumarei! (Spinefarm Records/Universal Music)

Katso tarkemmat tilastot täältä:
https://www.ifpi.fi/wp-content/uploads/2021/03/Vuoden-2020-Suomi-aanitemarkkinat-julkaistava-final-19032021.pdf

Lisätietoja:
Musiikkituottajat - IFPI Finland ry, Antti Kotilainen 040 5481781, www.ifpi.fi
Universal Music Oy, Kimmo Valtanen 040 5518064, www.universalmusic.fi