Suomalaisten suosikkisanoituksissa eletään täydellinen nuoruudenrakkaus yhä uudestaan

24.10.2019

Suomalaisten eniten rakastamiin laulunteksteihin kuuluu surullisen onnellinen kaipuu rakkautta ja elämää kohtaan. Suosikkisanat peilaavat kuulijaan omia tuntoja herkistyneimmillään, ja kaikkein useimmin omia nuoruuden tuntoja. Suomalaisten suosikkisanoitukset jakautuvat tasaisesti eri vuosikymmenille, mutta kaikkein useimmin kärkeen päätyvät laulut, jotka on julkaistu kuulijan ollessa noin 20-vuotias. Sanat kuljettavat monille kuulijoista mukanaan tarinaa herkän iän päättyneestä tai toteutumattomasta ihmissuhteesta, joka jatkuu omassa fantasiamaailmassa ikuisesti täydellisenä oman nuoruuden kanssa.

Teosto ja IFPI ovat tutkineet ja keränneet tietoa suomalaisten musiikinkuuntelusta useiden vuosien ajan. Jutun lopussa esitellyt tekstit ovat nousseet kaikkein useimmin esille suomalaisten itse spontaanisti esille nostamina suosikkiteksteinä.

Valtaosaa suomalaisten suurimmista suosikkisanoituksia yhdistää runollinen kauneus, hyvä maku ja koskettavuus. Vain muutama prosentti suomalaisista nimeää suosikkitestikseen poliittisesti tai uskonnollisesti kantaaottavan tekstin, ja vain hieman useampi huumorikulmasta liikkeelle lähtevän sanoituksen.

Varhaisteini-ikäisille musiikinkuuntelijoille tärkeintä ovat hyvän biitin lomassa tarttuvat sloganit ja kekseliäät ilmaisut sanoituksessa. Mitä enemmän ikää tulee, sen enemmän keskiöön nousee pohtiva tarinankerronta. Uusien artistien leviämisessä laajempien ikäluokkien suosioon sanoituksilla on aina ollut täysin keskeinen merkitys. Kaikkein suosituimmat rap- ja rocktekstit ovat olleet sanoitustyyliltään usein lähes piiloiskelmiä.

Kaukana oleva rakas ja karheansuloinen kaipuu on yleisin perustarina, ja monesti rakastettuna kulkee tarinassa rinnalla myös Suomi ja sen luonto.

Loivaa muutosta iloisempaan on nähtävissä. 2010-luvun soitetuimpien biisien lista on popimpi ja hilpeämpi kuin koskaan aikaisemmin, reippaan biitin ja leikkimielisten sloganien tahdittamaa.

Muutos iloisempaan suuntaan näkyy siinäkin, että vuonna 2018 tehdyssä kyselyssä suomalaiset eivät pitäneet uutta suomalaista musiikkia enää erityisen surumielisenä ulkomaalaiseen verrattuna.

Lähes kolme neljästä suomalaisesta nimesi suosikkisanoituksekseen suomenkielisen tekstin, noin neljännes englanninkielisen tekstin ja ruotsinkieliset tekstit saivat omat mainintansa. Suomalaisten suosikkisanoitusten pitkä häntä on luonnollisestikin äärimmäisen pitkä ja kirjava skaalalla Metsäkukkia – Polta sademetsät, tuhoa otsonikerros.

Suomalaiset osaavat arvostaa paitsi viestin puhuttelevuutta, myös sanoittajamestareiden teknisiä taitoja. Laulaja-laulunkirjoittaja on etenkin keski-iän jo saavuttaneissa musiikinkuuntelijoissa valttia. Ei liene sattumaa, että suomalaisten vuonna 2018 kaikkien aikojen itselleen tärkeimmäksi nimeämien kotimaisten artistien kolmen kärjen muodostivat sanoitustaidoiltaan tunnustetut Eppu Normaali, Juice Leskinen ja Juha Tapio.

Suosikkisanoitukset

Palavaa vettä

”Rakkautta, joka menee vaikka kallioiden läpi. ” Kaunis lyriikka, ja vuonna 2019 julkaistuna ajalle hieman epätyypillinen miehen laulama voimaballadi. Suomalaisten suosikkisanoituslistan uusin kappale, joka rikkoi tänä vuonna Missä muruseni on -laulun ennätyksen pisimpään radiosoittolistojen ykkössijaa pitäneistä kappaleista.

Missä muruseni on

”Aidon ja suodattamattoman tuntuinen.” Kirjaimellisesti laulu kaukana olevasta rakkaasta. Häpeilemättömän avoimen romanttinen ja rakastunut Mariskan tekemän sanoitus Jenni Vartiaisen esittämänä.

Kaksi vanhaa puuta

”Sopii minulle ja vaimolle. Kuvaa nykyistä elämäntilannettani”. Samaistumisteksti. Kaksi vanhaa puuta -teksti oivalsi ja sanoitti jotain, joka kuvastaa kirkkaasti satojatuhansia pitkään jatkuvia parisuhteita – ja tässä ei todellakaan kaivata nuoruudenrakkauden perään.

Ikuinen Vappu

”Hauska, energinen, haikea – kaikkea. Synnyttää kuvamaisemia mieleen.” JVG:n kaikista hittibiiseistä sukellus lähimmäs perinteisen suomalaisen iskelmä/rocksanoituksen ydintä. Leevimäistä sananokkeluutta, jossa ei tiedetä leikitäänkö vai ollaanko tosissaan, ja ollaanko nousu- vai laskuhumalassa. Vetoaa iäkkäämpiinkin.

Murheellisten laulujen maa

”Ironiaa suomalaiselle iskelmälle. Kamala kertomus osattu kertoa todella kauniisti, ja hauskastikin”. Kaikkien aikojen eppuklassikko useiden mielestä, ja yhtyeen kaikkein ensimmäisiä loikkia iskelmän maailmaa kohti. Miten vaikeaa onkaan elämässä pitkä huono kierre katkaista ja pitää nuoruuden ihanteistaan kiinni, kun alkoholikin kulkee rinnalla mukana.

Musta aurinko nousee

”Rakkaus tekee hänestä uuden.” Vakava sanaleikki, ja monella tasolla kulkeva laulu rakastamisesta ja sotimisesta. Inhimillisyyden ja kaiken voittavan rakkauden julistus, jota Juice kehitteli yhdeksän vuoden ajan.

Satumaa

”Kansallismaisema.” Loputon suloinen kaipuu muualle. Suomalaisen kesän ja tanssilavamaiseman kuvamaisema. Riipivä ja onnellinen Suvivirren sisarlaulu.

Täällä Pohjantähden alla

”Vähän rukouksen tai kansanlaulun omainen”. Tarina suomalaisen elämän ja rakastamisen vaikeudesta, ja siitä huolimatta kyseenalaistamattomasta rakkaudesta Suomea kohtaan.

Keinu

”Osuu ja koskettaa mielialavaihtelun itse tai lähellään kokeneeseen”. Cheek lainaa Eino Leinon Jumalien keinu -runoa, joka liikkuu elämän rakastamisen ja raskaiden mielialojen vaihtelun maastoissa, ja kytkee sen omaan elämäänsä.

Bohemian Rhapsody

”Pateettinen, hauska ja valloittava.” Monimutkainen englanninkielinen teksti, jonka hämmentävän moni suomalainen osaa ulkoa melkein oikein ja melkein kokonaan. Viittauksia uskontoihin, oopperoihin ja ties mihin sisältävä hullutteleva teksti tähtielämästä.

Timantit on ikuisia

”Hauska, tarttuva ja itseironinen teksti peilissä näkyvälle ihanneminälle.” Teksti kertoo Cheekistä, menestyvästä ja makeasta James Bond -hahmosta. Hassuttelevaa notkeaa räppileuhkimista ja Bohemian Rhapsodyn ohella toinen reipas poikkeama listan muusta sisällöstä, mutta heijastuma siitä, että 2010-luvun suomalainen pop on isossa kuvassa duurisävyisempää kuin aikaisemmilla vuosikymmenillä.

Jättiläinen

”Elämä vie eteenpäin.” Kätketyn minän paljastumisen pelko. Isän kuollessa poikana oleminen katoaa. Kertomus elämän vaikeudesta, surusta, rakkaudesta ja vastuusta, ja kuinka jokainen katsoo elämää edeltäjiensä hartioilta. Pyhimyksen sanoitustaituruutta suomalaisen iskelmän mielenmaisemissa.

Lapin Kesä

”Runo nojaa kotiseutuja ja sen ihmisiä pilkkaavaan realismiin, mutta loppuu armoon ja anteeksipyyntöön.” Luonnon ja ihmisluonnon erottamaton yhteys. Kauneus ja kaipuu. Kansallisrunoilija Eino Leino on myös suomalaisen poplyriikan kantaisiä.

Sinua sinua rakastan

”Kaunis, omaperäinen, mahtipontinen”. Oma umpirakastuminen ja maailmankaikkeus, kaukana oleva rakas. Surumielinen, mystinen, runollinen, raju, mutta myös lempeä. 60-luvun laululiikkeen ylväs edustaja pidetyimpien sanoitusten listalla.

Maamme

”Vaikeaa nyt laittaa mitään muuta laulua tämän edelle, kun en uskonnollinenkaan ole. ” Köyhän ja kauniin kotimaan ylistys. Kärsimyksestä rakkauteen ja tulevaisuuteen. Kansallislaulun teemat toistuvat useimmissa suosikkisanoituksissa. Listan ainut käännösteksti.

Teosto ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry toteuttivat vuosittain toistuvat tutkimuskierroksensa suomalaisten musiikin kuuntelusta. Tutkimusten vastaajien ikähaarukka on 10 – 75 vuotta.

Yhteenvetävän analyysitekstin suomalaisten suosikkisanoituksista kirjoitti suomalaisten musiikinkuuntelun muutoksia pitkään tutkinut GroupM:n tutkijastrategi Kari Tervonen.

Lisätietoja

Kari Tervonen, GroupM, puh. 050 437 0677
Susanna Perämaa, Teosto Ry, puh. 09 6810 1347
Tommi Kyyrä, Musiikkituottajat-IFPI Finland ry, puh. 050 5664226

Palavaa vettä
säv: Jarkko Suo, Arto Tuunela, san. Timo Kiiskinen, sov. Jukka Immonen, kust. Warner Chappell Music Finland, Raikuli Productions Oy, EMP Elements Music Publishing

Missä muruseni on
säv/san: Maria Rahikainen, Jenni Vartiainen, Jukka Immonen, kust. BMG Rights Management Scand, Jalat Taivaassa Oy, Jenique Oy

Kaksi vanhaa puuta
säv/san: Juha Tapio, sov. Ville Riippa, Ako Kiiski, Markus Nyman, Kalle Torniainen, kust. Suurenmoiset Laulut Oy

Ikuinen vappu
säv/san:DJPP, Jare Brand, Ville Galle, Antti Kosonen, kust. Homma Etenee Music Oy, HMC Publishing

Murheellisten laulujen maa
säv:Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä, kust. Jee-Jee Music Oy

Musta aurinko nousee
säv/san: Juice Leskinen, kust. Love Kustannus Oy, Grand Slam

Täällä Pohjantähden alla
säv:Petri Laaksonen, san. Turkka Mali, kust. Warner Chappell Music Finland

Satumaa
Säv/san: Unto Mononen, kust. Warner Chappell Music Finland