Äänitteiden kokonaismarkkina lähes 11 prosentin kasvussa

2.4.2019

Peräti 87 prosenttia äänitemusiikista kulutetaan digitaalisesti – äänitteiden kokonaismarkkina lähes 11 prosentin kasvussa

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiltä kerättyjen tietojen mukaan äänitemusiikin kulutus Suomessa on jatkanut voimakasta kasvua myös vuoden 2018 aikana. Äänitteiden verottoman tukkumyynnin kokonaisarvo Suomessa vuonna 2018 oli 50,5 miljoonaa euroa. Äänitekäytöstä kerätyt esitys- ja tallennuskorvaukset huomioiden äänitekulutuksen kokonaisarvo vuonna 2018 nousi 73,5 miljoonaan euroon.

Markkinakehityksen veturina toimivat suoratoisto- eli striimauspalvelut, joiden 16 prosentin kasvu nosti niiden osuuden vuoden 2018 kokonaismarkkinoista peräti 85 prosenttiin. Download- eli latauskauppa mukaan lukien digitaalinen musiikinkulutus muodostaa nyt 87 prosenttia äänitemarkkinoista. Äänitteiden kokonaismarkkinoiden kasvu jatkui jo neljättä perättäistä vuotta.

Fyysisten äänitteiden myynti pieneni vuoden 2018 aikana 12 prosenttia ja niiden osuus äänitteiden kokonaismarkkinoista on nyt 13 prosenttia. Downloadien myynti puolestaan laski yli 22 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Downloadien osuus kokonaismarkkinoista on enää 1,5 prosenttia.

Edellä mainitut luvut perustuvat IFPI:n Global Music Report 2018:ssa julkaistaviin tietoihin, joihin sisältyvät Musiikkituottajien jäsenyhtiöiden tilastoimien lukujen lisäksi äänitteiden käytöstä kerätyt esitys- ja tallennuskorvaukset, sekä arvio Musiikkituottajien ulkopuolisten yhtiöiden myynnistä.

Musiikkituottajien jäsenyhtiöt edustavat noin 83 prosenttia äänitteiden kokonaismarkkinoista Suomessa.

Äänitemarkkinoiden kotimaisuusaste 37 prosenttia – suomalainen musiikki menestyy myös listoilla

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiltään keräämien tietojen mukaan kotimaisen musiikin osuus säilyi merkittävänä muodostaen 37 prosenttia äänitteiden kokonaismarkkinoista.

Kotimaisen musiikin suosio näkyi myös vuoden myydyimpien äänitteiden listauksissa. Vuoden 2018 Top 10 albumilistalla oli kuusi kotimaista albumia ja TOP 10 -singlelistalla puolestaan kuusi kotimaista kappaletta. Fyysisten äänitteiden TOP 10 listalta löytyi peräti kahdeksan kotimaista julkaisua.

”Edellisvuoden markkinakehitykseen voidaan olla pääosin hyvin tyytyväisiä” Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kommentoi lukuja. ”Samaan aikaan on pakko todeta, että tällä hetkellä musiikkivideoiden suoratoistopalveluista saatava korvaus on hävyttömän alhainen verrattuna niiden asemaan ylivoimaisesti suosituimpana musiikinkulutustapana. Videostriimauksesta saatava korvaus oli vuonna 2018 ainoastaan noin 5 prosenttia äänitteiden kokonaismarkkinoista ja kun jopa vinyylien osuus kokonaismarkkinoista nousi 3 prosenttiin, niin ns. arvokuilun aiheuttama ongelma ja siitä aiheutuva markkinoiden epätasapaino on todella selvästi havaittavissa.

Tämä epäkohta saadaan toivottavasti vihdoin korjattua, sillä EU -parlamentti hyväksyi viikko sitten tekijänoikeusdirektiiviuudistuksen, jonka yhtenä tarkoituksena on taata oikeudenhaltijoille tasavertaiset neuvotteluoikeudet sisältöjensä käytöstä” Kotilainen jatkaa.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen toteaa edellisvuodesta seuraavasti: ”Hienoa nähdä, että suomalaiset kuluttajat ovat yhä lisääntyvässä määrin löytäneet striimauspalveluiden asiakkaiksi ja pitäneet näin kokonaismarkkinat vahvassa kasvussa. Meidän täytyy huolehtia myös jatkossa siitä, että osaltamme mahdollistamamme kasvua tuottamalla suomalaisille kuluttajille maailman parasta suomalaista musiikkia ja hittejä. Tämä tarkoittaa määrätietoista panostamista kotimaisiin artisteihin ja kotimaiseen musiikkiin myös tulevaisuudessa”.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiden markkinaosuudet 2018

Suomen suurimpana musiikkiyhtiönä Musiikkituottajien jäsenyhtiöiden kokonaismyynnistä laskettuna jatkoi Universal Music 34,9 prosentin osuudella. Toiseksi suurimpana yhtiönä jatkoi Sony Music Entertainment Finland 30,1 prosentin osuudella ja kolmantena oli Warner Music Finland 29,7 prosentin markkinaosuudella. Suomessa toimivista indie–yhtiöistä suurin oli Playground Music 4,1 prosentin osuudella.

Luvut sisältävät myös monikansallisten yhtiöiden kautta tapahtuvan indie -yhtiöiden tuottaman musiikin jakelun. Indie -yhtiöiden osuus kotimaisen musiikin kokonaiskulutuksesta oli vuonna 2018 yhteensä noin 25 prosenttia.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry on Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö, jonka tarkoitus on kehittää suomalaisen musiikkialan toimintaedellytyksiä.

Musiikkituottajien kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) tänään julkaiseman Global Music Reportin mukaan äänitemusiikin globaali kulutus kasvoi 9,75 prosenttia vuoden 2018 aikana nostaen äänitemyynnin kokonaisarvon 19,1 miljardiin dollariin. Striimauspalveluiden osuus kansainvälisestä äänitekulutuksesta on jo 47 prosenttia. Lisätietoa Global Music Reportista.

TOP 10 singlet Suomi 2018 (sis. download, striimaus, fyysinen myynti)

1 Pyhimys (feat. Aksel Kankaanranta) – Jättiläinen, Johanna kustannus / Universal Music
2 JVG – Popkorni, PME Records / Warner Music
3 Adi L Hasla (feat. Pihlaja) – Kevät, Universal Music
4 Post Malone (feat. 21 Savage) – rockstar, Universal Music
5 Lukas Leon (feat. Etta, Cheek) – XTC, Liiga Music / Warner Music
6 Clean Bandit (feat. Demi Lovato) – Solo, Warner Music
7 Pikku G (feat. BEHM) – Solmussa, Warner Music
8 Post Malone – Better Now, Universal Music
9 Nikke Ankara – Rikkinäinen Prinsessa, Universal Music
10 K-391 (feat. Alan Walker, Julie Bergan & SeungRi) – Ignite, MER

TOP 10 fyysinen albumimyynti Suomi 2018

1 Amorphis – Queen Of Time, Nuclear Blast / Sony Music
2 Juha Tapio – Kuka Näkee Sut, Kaiku Recordings / Universal Music
3 Cheek – Timantit On Ikuisia, Warner Music
4 Waltteri Torikka – Sydämeni Joulu, Warner Music
5 Ghost – Prequelle, Universal Music
6 Stam1na – Taival, Sakara Records / Sony Music
7 J. Karjalainen – Sä Kuljetat Mua, Warner Music
8 Nightwish – Decades, Nuclear Blast / Sony Music
9 Mokoma – Hengen Pitimet, Sakara Records / Sony Music
10 Judas Priest – Firepower, Sony Music

TOP 10 albumit Suomi 2018 (sis. download, striimaus, fyysinen myynti)

1 Cheek – Timantit on ikuisia, Warner Music
2 Post Malone – Beerbong & Bentleys, Universal Music
3 Pyhimys – Tapa poika, Johanna kustannus / Universal Music
4 XXXTENTACION – ?, Universal Music
5 Drake – Scorpion, Universal Music
6 Vain elämää – Kausi 9 – Ensimmäinen kattaus, Warner Music
7 Mikael Gabriel – Ääripäät, Universal Music
8 Alan Walker – Different World, Sony Music
9 JVG – Popkorni, Warner Music
10 Vesta – Lohtulauseita, Warner Music

Äänitteiden vuosimyynti vuonna 2018
Vuosimyynti 2018 powerpoint -esityksenä

Lisätietoja:
Musiikkituottajat – IFPI Finland ry, Antti Kotilainen 040 5481781, www.ifpi.fi
Universal Music Oy – Kimmo Valtanen 040 5518064, www.universalmusic.fi