Äänitemyynnin vuoden 2016 ensimmäisen puolikkaan kasvu tarkentui melkein 10 prosenttiin – Universal Music Suomen suurin musiikkiyhtiö

15.8.2016

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiltään keräämän tiedon mukaan äänitemusiikin tukkumyynnin euromääräinen kulutus kasvoi vuoden 2016 ensimmäisen puoliskon aikana 9,4 prosenttia vuoden 2015 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Heinäkuussa julkaistujen alustavien tietojen perusteella kasvua olisi ollut 7,8 prosenttia. Positiivinen kehitys johtuu erityisesti musiikin suoratoisto- eli striimauspalveluiden kuten vaikkapa Spotifyn lisääntyneestä käytöstä. Suoratoistopalveluiden kautta tuloutuu jo 75 prosenttia äänitemusiikin kokonaismarkkinoiden arvosta.

Universal Music Finland nousi äänitemyynnin markkinaosuuksissa Suomen suurimmaksi musiikkiyhtiöksi 32,82 prosentin osuudella Musiikkituottajien jäsenyhtiöiden yhteenlasketusta puolivuotismyynnistä. Toiseksi suurin yhtiö ensimmäisen puolen vuoden jälkeen oli Sony Music Entertainment Finland 30,81 prosentin markkinaosuudella ja kolmanneksi suurin musiikkiyhtiö oli Warner Music Finland 28,29 prosentin osuudella.

Määrätietoinen panostuksemme kotimaiseen musiikkiin ja siihen liittyvät investoinnit ovat siivittäneet meidät markkinajohtajiksi” toteaa tilanteesta Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen. ”Alan kokonaistilanne on pääosin varsin positiivinen ja odotan äänitemusiikin kulutuksen jatkavan vahvassa kasvussa. Positiivisen kehityksen turvaamiseksi koko äänitelan tulevaisuuden kannalta on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että ns.Value Gap –ongelma ratkaistaan ja oikeudenhaltijoille taataan tasavertainen neuvotteluasema esimerkiksi YouTubessa käytettävän musiikin osalta. Mutta luotan siihen, että Suomi tekee EU:ssa parhaansa asian korjaamiseksi”, Valtanen jatkaa.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry on Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö, jonka tarkoitus on kehittää suomalaisen musiikkialan toimintaedellytyksiä. Alan edunvalvonnan lisäksi vastaamme mm. musiikkimyynnin tilastoista, ISRC-koodin hallinnoinnista, kultalevyistä, Suomen Virallisista Listoista ja Emma-gaalan järjestämisestä. Musiikkituottajien jäsenyhtiöiden edustavat yli 95 prosenttia kaupallisista äänitemarkkinoista.

www.ifpi.fi/tilastot/vuosimyynti/2016/