Musiikin tilauspalveluiden suosio äänitemarkkinoiden kasvun taustalla

17.3.2014

Vuoden 2013 osalta musiikin tilauspalvelut kasvoivat jopa 51 prosenttia, maailmanlaajuisten digitaalimarkkinoiden kasvaessa 4,3 prosenttia

Musiikin digitaalimarkkinoilla on tarjota kuluttajille lukuisia eri vaihtoehtoja. Näin voidaan päätellä IFPI:n (International Federation of Phonographic Industry) 18. maaliskuuta julkaiseman Digital Music Reportin perusteella.

Musiikin suoratoistopalveluiden suosion kasvu näkyy selkeästi vuoden 2013 äänitemarkkinatilastoissa. Nämä palvelut kasvoivat merkittävästi tärkeimmillä musiikkimarkkinoilla. Äänitteiden kokonaismarkkinat kasvoivat Euroopassa ensimmäistä kertaa 12 vuoteen.

Digitaalimarkkinoiden monimuotoisuus kasvussa
28 miljoonaa kuluttajaa maksoi musiikin tilauspalveluista vuonna 2013. Vuonna 2010 luku oli 8 miljoonaa ja 20 miljoonaa vuonna 2012. Luvut osoittavat selkeästi uusien suoratoistopalveluiden kuten Spotifyn ja Deezerin vaikutuksen maailmanlaajuisesti. Kuluttajat ovat enenevässä määrin ottaneet latauspalveluiden rinnalle kasvaneet suoratoistopalvelut omakseen.

Samaan aikaan levy-yhtiöt ovat jatkaneet uusien palveluiden lisensioimista; äskettäin Yhdysvalloissa lanseeratut palvelut Beats Music ja iTunes Radio lisäävät osaltaan markkinoiden monimuotoisuutta. Myös näiden palveluiden oletetaan laajentuvan lähiaikoina. Kuluttajille on jo nyt tarjolla kansainvälisesti yli 450 laillisen musiikkipalvelun valikoima.

Digital Music Reportin mukaan myös kehittyvillä markkinoilla, joissa fyysisten äänitteiden vähittäismyynti on ollut perinteisesti vaatimatonta, uskotaan suoratoistopalveluiden potentiaaliin.

Suomessa digimyynnin osuus 36 % kokonaismarkkinoista
Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n aiemmin julkaisemien tilastojen mukaan digitaalisen myynnin osuus Suomen äänitemarkkinoista oli vuonna 2013 n. 36 %. Striimaus- eli suoratoistopalveluiden osuuden äänitteiden kokonaismarkkinoista ollessa n. 30 %. Suomessa fyysisten äänitteiden myynnin lasku on ollut huomattavasti muuta Eurooppaa hitaampaa. Osin tästä johtuen myös digitaalisen musiikin osuus kokonaismarkkinoista on Suomessa yhä pienempi kuin esim. Norjassa, Ruotsissa tai UK:ssa.

Global Recording Artist Chart 2013
IFPI julkaisee ensimmäistä kertaa Global Recording Artist Chart –nimellä kulkevan Listan, joka mittaa artistien kansainvälistä suosiota, huomioiden fyysisen- ja digitaalisen äänitemyynnin lisäksi artistin suosion mm. eri suoratoistopalveluissa, kuten esimerkiksi YouTubessa.

Vuoden 2013 kansainvälisesti suosituimmat artistit olivat tämän mukaan:

1. One Direction
2. Eminem
3. Justin Timberlake
4. Bruno Mars
5. Katy Perry
6. P!nk
7. Macklemore & Ryan Lewis
8. Rihanna
9. Michael Bublé
10. Daft Punk

Digital Music Reportin voi ladata kokonaisuudessaan ilmaiseksi täältä:
http://www.ifpi.org/downloads/Digital-Music-Report-2014.pdf

Lisätietoja:
http://www.ifpi.org
IFPI Adrian Strain or Alex Jacob / Tel. +44 (0)20 7878 7939 / 7940
Musiikkituottajat – IFPI Finland / Tommy Kyyrä / (09) 6803 4050