IFPI haastaa Googlen

12.1.2014

IFPIn CEO Frances Moore haastaa Googlen tekemään enemmän laittomien internetpalveluiden toiminnan ehkäisemiseksi

IFPI ja sen kansalliset ryhmät (mukaan lukien Musiikkituottajat) ovat lähettäneet Googlelle yhteensä jo yli 100 miljoonaa alasottoilmoitusta kohdistuen linkkeihin, jotka johtavat ilman oikeudenhaltijan lupaa Internetissä tarjottaviin tiedostoihin.  Rajapyykin ohittaminen sai IFPIn CEO:n Frances Mooren haastamaan Googlen ryhtymään todellisiin toimiin nettipiratismin torjumiseksi (kts www.ifpi.org/news ).

Lupauksista huolimatta Googlen tähänastiset toimet ovat jääneet käytännössä tehottomiksi, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan (Digital Entertainment Survey 2013) peräti 65 % niistä internetin käyttäjistä jotka hakevat luvatta nettiin saatettuja tiedostoja, käyttävät Googlea laittoman materiaalin hakemiseen.

Mooren mukaan 370 miljardin dollarin liikevaihdon omaava Google ohjaa netinkäyttäjiä laittomiin palveluihin, mikä vahingoittaa sekä musiikkiyhtiöiden että uusin laillisten palveluiden liiketoimintaa.  Äänitetuottajien maailmanlaajuinen liikevaihto on laskenut kymmenessä vuodessa 40 % ja on nyt 16.5 % miljardia dollaria.

Moore linjaa 5 musiikkiyhtiöiden päävaatimusta Googlelle. Nämä ovat:

  • Googlen pitäisi laskea hakutuloksissaan sellaisten sivustojen sijoitusta, jotka saavat oikeudenhaltijoilta paljon alasottoilmoituksia
  • Googlen tulisi huolehtia siitä, että sen hakutuloksiin ei ilmesty uutta linkkiä samaan laittomaan tiedostoon heti linkin deaktivoinnin jälkeen.
  • Googlen pitäisi tukea laillisia palveluita, esim. merkitsemällä lisensoidut palvelut hakutuloksissaan
  • Googlen tulisi muuttaa ”auto-complete” toimintoaan niin, että se ei enää ehdota käyttäjille hakutuloksissa laittomia palveluita
  • Googlen pitäisi parantaa soveltamiaan käytänteitä toistuvasti tekijänoikeuksia loukkaavia sivustoja kohtaan, niin että käytänteet tosiasiallisesti vaikuttaisivat loukkaavien sivustojen toimintaan.

Musiikkituottajien Suomessa keväällä 2013 (Consumer Compass huhtikuu 2013)teettämän tutkimuksen mukaan myös Internetin käyttäjien laaja enemmistö on sitä mieltä että hakukoneiden tulisi suosia hakutuloksissaan laillisia palveluita.

Lisätietoa:

Musiikkituottajat/Lauri Rechardt