Brittien tuomioistuin määräsi kolme piraattisivustoa saartoon

4.3.2013

Oikeus on määrännyt Iso-Britannian musiikkiyhtiöitä edustavan järjestön hakemuksesta maan kuusi suurinta teleoperaattoria estämään asiakkaidensa pääsyn kolmelle piraattisivustolle.

Kickass Torrents, H33T ja Fenopy ovat laittomia BitTorrent sivustoja, joiden kautta kuluttajat voivat ladata tekijänoikeuksien alaista materiaalia ilmaiseksi. Iso-Britanniassa on aikaisemmin estetty tuomioistuimen päätöksellä pääsy The Pirate Bay– palveluun, jonka jälkeen kyseiset kolme sivustoa ovat nousseet maan suosituimmiksi laittomiksi tiedostojenjakopalveluiksi. Tuomioistuimen päätös vahvistaa, että sivustot rikkovat tekijänoikeuksia merkittävässä määrin ja asiakkaiden pääsy niihin on estettävä. Teleoperaattorit eivät vastustaneet hakemuksia.

Sivustot väittävät poistavansa tekijänoikeudellisesti suojatun aineiston, mikäli saavat asiasta asianmukaisen alasottopyynnön. Tuomarin mukaan tämä on todellisuudessa kuitenkin ollut vain silmänlumetta, eikä oikeudenhaltijoiden alasottopyynnöistä ole välitetty.

Iso-Britannian musiikkiyhtiöiden järjestön, BPI:n, mukaan piraattisivustojen toiminnan estäminen turvaa laillisten digitaalimarkkinoiden kasvun ja kehityksen. BPI onkin tyytyväinen päätökseen, koska pitää erityisen tärkeänä sitä, että internetin digitaaliset palvelut toimivat kuluttajalle luotettavasti ja eettisesti.

Myös Suomen musiikkiyhtiöitä edustavan Musiikkituottajat ry:n toiminnanjohtajan Lauri Rechardtin mukaan digitaalimarkkinan kehityksen turvaaminen edellyttää, että laittomien palvelujen toiminta voidaan estää.

"Suomalaista lainsäädäntöä on kehitettävä siten, että myös meillä on mahdollisuus puuttua tehokkaammin Suomen ulkopuolelta tarjottaviin internetin haitallisiin palveluihin".

Aiemmin viime viikolla musiikkiyhtiöiden kansainvälinen järjestö IFPI julkaisi raportin, jonka mukaan digitaalisten musiikkipalvelujen ansiosta musiikkimarkkina kasvoi maailmanlaajuisesti ensimmäisen kerran vuoden 1999 jälkeen.

Raportin voi lukea: http://www.ifpi.org/content/library/DMR2013.pdf

Lisää tietoja antaa:

Musiikkituottajat, Tommi Kyyrä: 09 6803 4054
Lauri Rechardt, 09 6803 4056