Recording Industry In Numbers 2012 on julkaistu

26.3.2012

Musiikkimarkkinoiden myynnin kehitystä maailmanlaajuisesti seuraava Recording Industry In Numbers 2012 on julkaistu.

Musiikkituottajien kv. toimialajärjestön IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) on julkaissut musiikkimarkkinoiden tilaa ja kehitystä seuraavan Recording Industry in Numbers raportin. Se tarjoaa tuoretta tietoa vuoden 2011 musiikkimarkkinoista, niiden rakenteesta sekä alan kehityksestä maakohtaisesti ja maailmanlaajuisesti.

Raportin keskeisiä havaintoja ovat mm:

Digitaalinen musiikkimyynti (lataukset ja striimauspalvelut) kasvoi 8 % vuoden 2011 aikana. Digitaalisen musiikkimyynnin kokonaisarvo ylsi 5,2 mrd dollariin muodostaen 32 % äänitemusiikin kokonaismyynnistä. Suomessa digimyynnin osuus on noin 20 %. USA:ssa, Ruotsissa ja Etelä-Koreassa digimyynnin osuus on puolestaan jo yli 50 %.

Digitaalisissa palveluissa eniten kasvua tuli musiikin tilauspalveluista, joiden käyttäjämäärä kasvoi peräti 65 %. Myös albumilatausten myynnissä koettiin 26 %:n kasvu.

Fyysisten äänitteiden myynnin osuus on yhä 61 % äänitteiden kokonaismarkkinoista. Musiikkiyhtiöt ovat viime aikoina panostaneet erityisesti erilaisten erikoistuotteiden ja erikoispakkausten kehittämiseen. Kauppojen hyllylle paluun tehneen vinyylilevyn arvo kokonaismyynnistä on kansainvälisesti 1 %:n luokkaa.

Digitaalisen myynnin positiivisesta kehityksestä huolimatta äänitteiden kokonaismarkkina jatkoi laskuaan. Kansainvälisesti kokonaismyynti laski vuoden 2011 aikana 3 prosenttia. Vuoteen 2001 verrattuna musiikkimarkkinan kokonaisarvo on laskenut 40 %.

Suomessa äänitemyynnin kokonaismarkkina laski vuoden 2011 aikana 4 %, eli hiukan enemmän kansainväliseen kehitykseen verrattuna. Digitaalinen markkina puolestaan kasvoi Suomessa niin ikään 4 %, eli selvästi hitaammin kuin kansainvälisesti. Kotimaisten äänitteet muodostivat peräti 67 % Suomen tallennemarkkinoista.

Musiikin laiton lataaminen, eli nettipiratismi on edelleen suurin ongelma musiikkimarkkinoiden kehittymisen kannalta. Tilannetta voidaan korjata sekä lainsäädännöllä, oikeustoimitse että tiiviimmällä yhteistyöllä operaattoreiden kanssa. Piratismin vastaisten toimenpiteiden positiivisesta vaikutuksesta äänitemarkkinoihin on saatu esimerkkejä jo useista maista ympäri maailman, mm. Etelä-Koreasta, Italiasta, Ranskasta sekä Uusi-Seelannista.

Lisätietoja: http://ifpi.org/content/section_resources/rin/rin.html

Adrian Strain or Alex Jacob, IFPI London
Tel: +44 (0)20 7878 7935 (Press Office)

Musiikkituottajat – IFPI Finland / Lauri Rechardt tai Tommi Kyyrä
puh. 09-68034050