Suomalaiset musiikkituottajat haastavat Pirate Bayn

25.5.2011

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) käynnistää Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n puolesta oikeustoimet, joiden tavoitteena on estää ruotsalaisen Pirate Bay -sivuston kautta tapahtuva äänitteiden laiton jakaminen ja lataaminen Suomessa.

Ensimmäisenä toimenpiteenä Musiikkituottajat ovat jättäneet tänään 26.5.2011 Helsingin käräjäoikeudelle tekijänoikeuslain (60c §) mukaisen hakemuksen, jossa käräjäoikeudelta pyydetään määräystä, jolla internet-operaattori Elisa velvoitetaan estämään asiakkailtaan palvelun käyttäminen.

The Pirate Bay on maailman suurin ja suosituin BitTorrent sivusto, jonka perustajat Hans Neij, Peter Sunde Kolmisoppi ja Gottfrid Warg on tuomittu Ruotsissa vankeusrangaistuksiin ja mittaviin vahingonkorvauksiin. Tuomioista huolimatta Pirate Bay palvelu on jatkanut toimintaansa.

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan Pirate Bay on Suomessa poikkeuksellisen suosittu ja ylivoimaisesti käytetyin piraattimateriaalin lähde. Internet-sivustojen suosiota seuraavan www.alexa.comin mukaan Pirate Bay-sivusto on kävijämääriltään Suomen 27. suosituin sivusto, kun koko maailman rankkauksessa sen sijaluku on 90. Ainoastaan Ruotsissa, Kroatiassa ja Serbiassa palvelu on suositumpi kuin Suomessa.

”Odotimme ja toivoimme, että Pirate Bay:n ylläpitäjät olisivat lopettaneet palvelun viimeistään marraskuussa 2010 annetun Svean hovioikeuden rikostuomion jälkeen”, toteaa Musiikkituottajia edustava Lauri Rechardt. ”Näin ei tapahtunut, vaan palvelun käyttäjämäärät Suomessa ovat päinvastoin kasvaneet. Laillisen online -markkinan kehittäminen ei Suomessa onnistu, jos Pirate Bay:n kaltaisten laittomien palvelujen annetaan vapaasti jatkaa toimintaansa. Olemme aloittaneet voimassa olevan lainsäädännön mahdollistamat toimet alan työpaikkojen ja digitaalisten palveluiden kehityksen turvaamiseksi”, jatkaa Rechardt.

Esittäviä taiteilijoita edustavan Suomen Muusikkojen Liitto ry:n puheenjohtaja Ahti Vänttinen painottaa toimivan lainsäädännön tarvetta myös tietoverkkoympäristöön. ”On jotenkin surkuhupaisaa, että vaikka Pirate Bay:n toiminnasta on langetettu vankeustuomioita ja se on selvästi laitonta, toimintaa ei ole pystytty Suomessa estämään. Jollei tällaiseen pystytä puuttumaan, suomalaisen oikeusvaltion uskottavuus on vaakalaudalla. Vai onko internet sen ulkopuolella?”

”Kotimaisia laillisia sisältöpalveluita pitkään kehittäneen ja niitä tarjoavan yrityksen kannalta nyt käynnistettävä prosessi on tärkeä osoitus siitä, että laillista kauppaa halutaan tukea. Valitettavaa tietysti on, että nettipiratismiin ei näemmä pystytä puuttumaan kuin oikeustoimilla. Käsittämätöntä on myös se, että lukuisista laillisista palveluista huolimatta tuollaisille riittää edelleen käyttäjiä”, toteaa suomalaisen mm. NetAnttilaa ja MTV3.download.fi –palvelua ylläpitävän Securycast:in toimitusjohtaja Ben Mellin.

TTVK:n Antti Kotilainen korostaa, että nyt vireille laitettu oikeusprosessi ei ole Elisaa vastaan, vaan kohteena on nimenomaan lakia rikkova PirateBay. ”Haluamme jatkaa yhteistyötä piratismin vähentämiseksi Internet -operaattoreiden kanssa. Internet-operaattori ei kuitenkaan voi estää asiakkailtaan pääsyä palveluun ilman tuomioistuimen antamaa erillistä määräystä. Keräämäämme näytön perusteella ilmeni, että laitonta äänitteiden jakamista ja lataamista tehtiin eniten Elisan sopimusasiakkaiden toimesta.” Kerätyn näyttöaineiston perusteella Elisan asiakkaita oli mukana peräti 35 prosentissa tehtyjä loukkauksia. Seuraavaksi eniten laittomia lataajia oli TeliaSoneralla (25 prosenttia) ja kolmantena DNA:lla (22 prosenttia). ”Positiivisen päätöksen myötä harkitaan luonnollisesti jatkotoimet muiden operaattoreiden osalta”, toteaa Kotilainen.

uutiset/LiitePirateBaytiedotteeseen26052011.pdf 

Lisätietoja: AA Lauri Rechardt / Musiikkituottajat IFPI – Finland ry / 09 68034050
Toiminnanjohtaja Antti Kotilainen / Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry / 09 6803 4049