Laittoman lataamisen aiheuttamat tappiot Suomessa 355 miljoonaa euroa vuodessa

24.5.2010

Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty ry:n Taloustutkimuksella teettämän Tekijänoikeusbarometrikyselyn mukaan jopa 30% vuosittain laittomasti ladatuista 153,6 miljoonasta tiedostosta ostettaisiin laillisista kauppapaikoista mikäli laitonta ilmaisvaihtoehtoa ei olisi.

Laittoman lataamisen aiheuttamat tappiot Suomessa 355 miljoonaa euroa vuodessa

Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty ry:n Taloustutkimuksella teettämän Tekijänoikeusbarometrikyselyn mukaan jopa 30% vuosittain laittomasti ladatuista 153,6 miljoonasta tiedostosta ostettaisiin laillisista kauppapaikoista mikäli laitonta ilmaisvaihtoehtoa ei olisi.

Vähittäismyyntihinnoilla tämä tarkoittaa musiikki-, elokuva-  ja pelialalle noin 355 miljoonan euron vuosittaista menetystä. Samalla valtio menettää nettipiratismin vuoksi verotuloja vuosittain yli 64 miljoonalla eurolla.

ÄKT:n edustaja Lauri Rechardt toteaa tutkimustuloksista seuraavaa: ”Nyt julkaistun selvityksen mukaan laittoman lataamisen musiikkialalle Suomessa aiheuttamat 73 miljoonan euron menetykset ovat vuositasolla lähes yhtä suuret toimialan liikevaihdon kanssa.  Nettipiratismin aiheuttamat menetykset kohdistuvat koko arvoketjuun aina tekijöistä laillisiin kauppapaikkoihin ja viime kädessä myös veronmaksajiin.  Nyt on syytä toteuttaa mahdollisimman pikaisesti myös valtiovallan toimesta kaikki mahdollinen, jolla laitonta lataamista voidaan merkittävästi vähentää ”.

Taloustutkimuksen toteuttamaa kyselyä varten haastateltiin yli kolmea tuhatta 15-79 vuotiasta suomalaista. Nyt julkaistu selvitys on laajin Suomessa koskaan tehty verkkopiratismia käsittelevä haastattelututkimus.

Tekijänoikeusbarometristä löytyy lisätietoa Kulttuuriuutiset.net –sivuilta: http://www.kulttuuriuutiset.net/index.php?mid=324&a=viewItem&itemid=209

Huhtikuussa julkaistun Eurooppalaisten kauppakamarien toimeksiannosta toteutetun ”Building a Digital Economy: The Importance of Saving Jobs in the EU´s Creative Industries” -tutkimuksen mukaan Eurooppalaisten sisältöalojen laittoman lataamisen vuoksi kokemat menetykset yltävät vähittäiskauppa-arvoltaan jopa 240 miljardiin euroon vuoteen 2015 mennessä.  Samaan aikaan EU maiden elokuva-, tv-, musiikki- ja ohjelmistoaloilta on vaarassa kadota jopa 1,2 miljoonaa työpaikkaa. http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html