Tulli valistaa tuoteväärennöksistä

25.1.2007

Mr. Lordi mukana omalla julisteellaan.

Suomen tulli käynnistää 26.1.2007 laajan tuoteväärennöksiä vastaan suunnatun valistuskampanjan. Kampanja kattaa kaikenlaiset tuoteväärennökset ja kertoo eritoten väärennöksiin kuluttajalle itselleen sisältyvistä riskeistä. Tulli on teettänyt kampanjaa varten yhteensä kuusi teemajulistetta, jotka tulevat näkymään mm. tulliasemilla, Helsinki-Vantaan lentokentällä ja satamien matkustajaterminanaaleissa.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on mukana kampanjassa Tomi Putaansuun suunnittelemalla julisteella. Mr. Lordi tuomitsee julisteessa piraattitallenteet kovin sanoin: "Piraatti on usein halvempi kuin aito tuote. Mutta piraatti on aina paskempi. Ostamalla piraattituotteen, viet leivän suosikkisi suusta."

Tuoteväärennösten vastainen taistelu on maailman tullijärjestö WCO:n tavoitteita. Kampanja on suunniteltu Suomessa koko EU:n kattavaan valistukseen. Kaikilla jäsenmailla on oikeus käyttää omassa valistustoiminnassaan julisteaineistoja mukaan lukien Mr. Lordin juliste. Poster Lordi

Tomi Putaansuun ei tarvinnut pitkään miettiä mukaan lähtöä kampanjaan: "Kun pyysivät, niin sanoin heti jep. Piratismissa on sellainen vänkä juttu, että sen haittoja artisteille ei ihan tavallinen musan kuluttaja ole tuntunut välttämättä oikein ymmärtävän. Järkyttävän usein törmää piratismia puoltaviin kommentteihin, joiden pointtina on se, että ei se niiltä bändeiltä ole pois, nehän on kaikki niin rikkaita, ettei nuo tunnu niitten lompakossa missään, että naurettavaa kun kehtaavat edes valittaa moisesta. Piratismin tukeminen voi tappaa artistin elinkeinon, joka voi johtaa bändin hajoamiseen. Ja ymmärtääkseni aika harva haluaa suosikkibändinsä lopettavan, mutta silti samalla kaivaa sille hautaa. Piratismi on ihan oikeasti rikollista toimintaa, se on varastamista”

IFPI ja MPA kiittävät Suomen Tullia

Äänitealan kansainvälinen kattojärjestö IFPI toivottaa kampanjan lämpimästi tervetulleeksi puheenjohtajansa John Kennedyn sanoin: "Oikeat fanit tietävät, että jos he ostavat väärennetyn CD:n, varastavat he siltä artistilta, säveltäjältä ja tuottajalta, jotka tekivät heidän rakastamansa musiikin. He myös hyvin todennäköisesti auttavat rahoittamaan järjestäytynyttä rikollisuutta. IFPI toivottaa tervetulleeksi Suomen tullin kampanjan, joka herättää ihmiset ajattelemaan, mitä tekevät, kun he ostavat piraattituotteen."

Hollywood-elokuvien tuottajien kattojärjestön MPA:n Euroopan aluejohtaja Halli Kristinsson puolestaan toteaa, että "elokuvantekijät näkevät huomattavasti vaivaa taatakseen katsojalle parhaimman mahdollisen elämyksen kuvan ja äänentoiston osalta. Tämä vaiva valuu hukkaan silloin kun elokuva katsotaan yleensä hyvin huonolaatuisena piraattikopiona. Piraattikopioiden myyjä edustaa lisäksi usein järjestäytynyttä rikollisuutta sen sijaan, että tukisi elokuvantekijöitä ja muita elokuvan teossa tarvittavia ammattilaisia. Toivotamme Suomen tullin kampanjan lämpimästi tervetulleeksi. Valistus on tärkeää, jotta kaikki osaisivat valita mahdollisuuden nauttia siitä taianomaisesta elämyksestä, jonka ainoastaan parhaan mahdollisen laadun takaavat lailliset teoskappaleet voivat tarjota."

Uusi laki romahdutti piraattien maahantuonnin

Vuosi sitten voimaan tullut piraattitallenteiden maahantuonnin kieltävä laki on romahduttanut laittomien tallenteiden maahantuontimäärät, arvioi piratismia valvova TTVK. "Nollatoleranssi on leikannut tehokkaasti maahantuontia ja fyysisen piratismin osalta tilanne on paras kymmeneen vuoteen", vahvistaa TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Huippuvuosi 2002 lähes neljä miljoonaa piraattia – nyt alle miljoona

Suomi oli koko 2000-luvun alun EU:n piraattimarkkinoiden kärkikastia. Pahimmillaan suomalaiset rahtasivat Venäjältä ja Virosta vuosittain lähes neljä miljoonaa piraattitallennetta. Saadakseen laittomia markkinoita kuriin, TTVK teki vuonna 2000 oikeus- ja opetusministeriölle lakialoitteen piraattitallenteiden maahantuonnin täyskiellosta.

Korkein oikeus sivusi ongelmaa joulukuussa 2003. Oikeus katsoi tuolloin, että sadan piraattitallenteen maahantuonti samalla kertaa ylitti huomattavasti sen, mitä yleensä voitiin pitää tavanomaisena maahantuontina omaan käyttöön. Eduskuntakäsittelyn aikana 2002 – 2005 keskustelua käytiin siitä, tulisiko muutaman piraattitallenteen maahantuonti kuitenkin edelleen sallia. Lopulta Eduskunta päätyi taitelijoiden ja tekijöiden kannattamaan ratkaisuun ja sääti piraattien maahantuonnille täyskiellon. "Lainsäätäjän ratkaisu oli oikea ja selkeä sekä kuluttajille että lakia valvoville viranomaisille", toteaa ylitarkastaja Anssi Kartila Tullihallituksesta.

TTVK:n arvioiden mukaan Suomeen tuotiin vuonna 2006 n. 700 000 piraattitallennetta. Viipurin kauppahallissa piraattikauppiaat ovat siirtyneet tehdasvalmisteisista prässätyistä levyistä huonompilaatuisiin poltettuihin CD-R-levyihin. TTVK:n mukaan tämä on selvä merkki vähentyneistä myyntimääristä. Tehdasvalmisteista isompaa piraattierää ei kannata enää valmistaa. Tätä nykyä maahantuotavista piraattitallenteista merkittävä osa on DVD-elokuvia, jotka tulevat Kaukoidästä matkailijoiden tuomisina sekä nettimyynnin kautta.

Tulli ja oikeudenhaltijat tyytyväisiä

Tulli on ollut tyytyväinen lainsäätäjän ratkaisuun. "Suomen kansallinen ratkaisu on mahdollistanut tehokkaan puuttumisen ongelmaan", vahvistaa Kartila. Piraattitallenteiden valvonta ei ole myöskään ruuhkauttanut tulliasemia, kuten jotkut ennustivat. Valvontatyötä tehdään normaalin tullivalvonnan yhteydessä. Tulli kirjoitti 2006 sakkoja noin sadasta tapauksesta. Sakkojen lisäksi pienempiä tapauksia ratkotaan hallinnollisella menettelyllä, jossa matkustajat luovuttajat vapaaehtoisesti piraatit hävitettäviksi ja välttävät näin sakot. Itäisen tullipiirin tutkinnanjohtaja Olli Aallon mukaan "yhtä sakkolappua kohden on ollut keskimäärin kymmenkunta vapaaehtoisluovutusta."

Lain vaikutus näkyy myös levymyynnissä

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT:n mukaan piraattien nollatoleranssi on näkynyt positiivisesti myös vuoden 2006 levymyynnissä. "Äänitteiden kappalemääräinen myynti näyttäisi kasvaneen viime vuonna 8 – 9 prosenttia", kertoo ÄKT:n toiminnanjohtaja Arto Alaspää. Anttila Oy:n valikoimapäällikkö Markus Kovanen vahvistaa kehityksen; "Itä-Suomen myyntipisteet ovat perinteisesti kärsineet eniten Venäjän piraattimarkkinoista. Nyt tilanne on se, että Kotkan ja Lappeenrannan myyntipisteissä levyjen myynti on kasvanut keskimäärin enemmän kuin muissa toimipaikoissamme."

Lisätietoja:
Suomen Ääni- ja kuvatallentuottajat ÄKT ry/Toiminnanjohtaja Arto Alaspää (09) 6803 4050 Tullihallitus/Tulliylitarkastaja Anssi Kartila 020 492 2748,
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry/Toiminnanjohtaja Antti Kotilainen 09 6803 4049