Luovat alat ja EK yhteystyöhön

23.4.2006

Luovien alojen toimialajärjestöt ja EK ovat tänään perustaneet yhteisen neuvottelukunnan syventämään alan toimijoiden välistä yhteistyötä. Neuvottelukunnan puheenjohtajaksi valittiin Taideteollisen korkeakoulun rehtori, professori Yrjö Sotamaa.

– Kyseessä on historiallinen kulttuurin ja elinkeinoelämän kohtaaminen. Merkittävimmät yhteiset hankkeet tulevat koskemaan kulttuuriviennin edistämistä yhdessä valtiovallan kanssa ja luovien toimialojen toiminnan rahoitusmallien kehittämistä, tuore puheenjohtaja luonnehtii.

Neuvottelukunnalta kaivataan vetoapua luovan teollisuuden liiketoimintaosaamisen kehittämiseen. Tutkimus ja tuotekehitys, viennin ja kansainvälistymisen vauhdittaminen sekä PK-yrittäjyyden tukeminen ovat neuvottelukunnan toiminnan painopisteitä. Myös teknologia-alan ja luovan toimialan yhteistyöhön panostetaan.

Toisena vaikuttamisalueena tulee olemaan luovien alojen tunnetuksi tekeminen, ennakkoluulojen vähentäminen ja vuorovaikutuksen edistäminen eri sidosryhmien kanssa.

Neuvottelukunnan perustaminen on vastaus valtioneuvoston globalisaatioraporttiin sekä opetusministeriön kulttuurivientiselvitykseen, joissa haastetaan luovat alat ottamaan paikkansa merkittävänä yhteiskunnan kasvusektorina.

– Innovaatiotoiminnassa on selvästi tapahtumassa muutos. Perinteisten teknologialähtöisten innovaattoreiden rinnalle on nousemassa myös sisältöön pohjaavat uudet liiketoimintakonseptit ja palvelut. Teknologian, uusien jakeluteiden ja sisällön tuottajien luovan liiton rakentaminen on tärkeää, Sotamaa linjaa.

Lisätietoja:
Neuvottelukunnan puheenjohtaja Yrjö Sotamaa, puh. 0500 503 868
EK, johtaja Arto Ojala, puh. 4202 3211

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry
Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat ry (SATU)
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry (SEK)
Ohjelmatoimistojen Liitto ry (OTL)
Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry
Grafia ry