Australian Kazaa-päätös

5.9.2005

Australian liittovaltion tuomioistuin antoi 5.9. aamulla Suomen aikaa odotetun ratkaisunsa niin sanotussa Kazaa-tapauksessa. Oikeus otti selvän kannan siihen, että liiketoiminta, joka perustuu toisten henkisen omaisuuden väärinkäytölle, on väärin – teknisestä toteutuksesta riippumatta.

Australialainen ratkaisu on looginen jatko kesäiselle USA:n korkeimman oikeuden Grokster-päätökselle, jossa todettiin vertaisverkko-ohjelmayhtiöiden olevan vastuussa tekijänoikeusloukkauksista, joihin ne olivat käyttäjiä rohkaisseet. Kazaa-tapauksessa tuomio perustui siihen, että ohjelmayhtiöt loukkasivat liiketoiminnassaan tekijänoikeuksia tekemällä mahdolliseksi käyttäjien kopioida ja levittää äänitteitä ilman oikeudenhaltijoiden lupaa.

Alkuvuodesta 2004 kotietsinnöillä ja todistusaineiston keräämisellä alkanut juttu on saatu tänään päätökseen. Luvattomasta tiedostojenjaosta huolestuneet levy-yhtiöt päättivät haastaa Kazaan takana olevat yhtiöt oikeuteen saadakseen vahvistuksen sille, että ne ovat vastuussa Kazaa-vertaisverkko-ohjelman avulla tehdyistä tekijänoikeusloukkauksista. Kazaalla on edelleen yli 2,2 miljoonaa käyttäjää ja verkossa jaetaan yli 430 miljoonaa tiedostoa, joista valtaosa on jaettu ilman oikeudenhaltijan lupaa.

Oikeudenloukkauksia olisi ollut mahdollista rajoittaa

Oikeus katsoi jutussa näytetyksi sen, että Kazaan omistavien yritysten olisi ollut mahdollista rajoittaa Kazaalla tehtäviä oikeudenloukkauksia. Yhtiöt olivat pitkään olleet tietoisia ohjelmalla tehtävistä oikeudenloukkauksista. Niiden intressissä ei kuitenkaan ollut loukkausten rajoittaminen. Yhtiöiden liikevaihto tulee lähinnä mainostuloista ja niiden talouden kannalta on parempi mitä enemmän niiden ohjelmaa käytetään luvattomaan tiedostojenjakoon.

Oikeus kiinnitti huomiota myös levy-yhtiöitä vastaan suunnattuun Kazaa Revolution -julistukseen, jonka se katsoi luovan etenkin nuorille sellaisen kuvan, että piittaamattomuus tekijänoikeuksista on ”coolia”.

Hyvä uutinen lailliselle verkkokaupalle

Äänitelan kansainvälisen kattojärjestö Ifpi:n mukaan musiikin laillinen verkkokauppa on kasvanut viimeisen vuoden aikana kolminkertaiseksi. Maailmanlaajuisesti kuluttajat voivat ostaa musiikkia laillisesti yli 300 verkkokaupasta. Euroopassa laillisia download-palveluita tarjoaa yli 190 kauppapaikkaa 23 eri maassa.

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajien ÄKT ry:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrä on hyvin tyytyväinen ratkaisuun. Hän muistuttaa että, laillinen vaihtoehto ei ole enää kustannuskysymys: ”Kuluttajille on tarjolla runsaasti erilaisia laillisia vaihtoehtoja varsin kohtuulliseen hintaan; erikoiskahvin hinnalla saa ladattua omaksi jopa viisi kappaletta.” ”Nyt kun jo kaksi tuomioistuinta eri puolilla maailmaa on todennut, että liiketoimintaa ei voida perustaa varastamiselle, on tilanne olennaisesti parempi palveluille, joista hyötyvät myös musiikin tuottajat ja tekijät. Tämä on sisältöalalle erittäin hyvä uutinen”, Kyyrä jatkaa.

Tuomio on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa:
www.austlii.edu.au/au/cases/cth/federal_ct/2005/1242.html

Lisätietoja:
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
09 6803 4059
www.antipiracy.fi

ÄKT ry
Apulaisjohtaja Tommi Kyyrä
09 6803 4054
www.ifpi.fi

Ifpi Secretariat Lontoo
Adrian Strain
+44 20 7878 7939 tai +44 20 7878 7935
www.ifpi.org