Tuomioistuinratkaisu: luvaton tiedostojenjako Peer to Peer palvelimissa on laitonta.

6.5.2003

Yhdysvaltalainen alioikeus antoi 25. huhtikuuta päätöksen koskien nk. P2P-ohjelmistojen Grokster ja Morpheus käyttöä.

Kyseinen tapaus eroaa kuuluisasta Napster palvelusta siinä, että näiden ohjelmistojen avulla jaettavat tiedostoluettelot sijaitsevat jaettavien tiedostojen tavoin eri käyttäjien koneilla muodostaen hajautetun palvelinkokonaisuuden.

Tuomioistuimen päätöksessä todetaan, että tiedostoja luvattomasti verkkoon saattavat loppukäyttäjät syyllistyvät tekijänoikeusloukkauksiin. Pääasian osalta tuomioistuin päätyi siihen, että peer to peer verkostoja ylläpitävät vastaajayhtiöt eivät ole vastuussa palveluissa tapahtuvista oikeudenloukkauksista. Ratkaisussa todetaan kuitenkin, että vastaajat ovat saattaneet tietoisesti järjestää liiketoimintansa välttääkseen vastuun ja että nämä hyötyvät taloudellisesti palveluissa tapahtuvista laittomuuksista. Pääkysymyksen osalta ratkaisuun haetaan muutosta.

Myös Suomessa tiedostojen luvaton jakaminen tietoverkoissa Napster-tyyppisin ohjelmin on todettu tekijänoikeusloukkaukseksi. (11.6.2001 Opiskelija tuomittiin musiikin luvattomasta levityksestä Internetissä sakkoihin)