Musiikkia luvattomasti välittäneet opiskelijat ja RIAA sopivat

6.5.2003

Recording Industry of America (RIAA) on sopinut vahingonkorvauksista neljä opiskelijan kanssa. Nämä ylläpitivät omissa yliopistoissaan jakelupalveluja, joiden kautta välitettiin pääasiassa luvattomasti sisältöjä. Musiikin osalta luvaton jakelu oli laajamittaista; pienimmän palvelun kautta jaettiin arviolta 27 000 ja laajimman palvelun kautta yli miljoona musiikkitiedostoa.

Sovintoratkaisun seurauksena alkaneet oikeuskäsittelyt peruutettiin. Korvausten lisäksi opiskelijat sitoutuivat lakkauttamaan internet palvelunsa sekä pidättäytymään vastaisuudessa tietoisista oikeudenloukkauksista. Myös yksi yliopistoista, The New Jersey Institute of Technology, on kieltänyt peer-to-peer palveluiden kuten Kazaa, Morpheus ja Grokster, käytön verkkoyhteyksiensä kautta. Opiskelijat voivat edelleen ladata tai kuunnella musiikkia laillisilta web-sivuilta.

Suomessa ÄKT on lähettänyt oppilaitoksille peer-to-peer palveluista ja niiden käyttöön liittyvistä riskeistä kertovan oppaan. Laillisessa sisältöjen jakelussa nämä nk. vertaisverkkopalvelut ovat toimivia ratkaisuja, valitettavasti toistaiseksi suurin osa musiikista, elokuvista ja ohjelmistoista päätyy palveluihin luvattomasti ja voi aiheuttaa teknisiä ongelmia.