Janne kunniakirjat 2002

24.3.2003

Taidemusiikin kotimaisia levytyksiä palkittiin tiistaina 25.3.2003 Helsingissä

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:n kutsuma taidemusiikin asiantuntijaraati päättää vuosittain jaettavien Janne tunnustuspalkintojen myöntämisestä.
Janne kunniakirjat jaetaan raadin mielestä erityisen ansioituneille taidemusiikin kotimaisille tuotannoille. Jannet jaettiin tänä vuonna yhdeksännen kerran.

Laulumusiikki
Richard Strauss:
Orkesterisäestyksellisiä lauluja, Vier letzte Lieder
Soile Isokoski, sopraano
Berliinin radion sinfoniaorkesteri, johtaja Marek Janowski
Ondine ODE 982-2.

Richard Straussin Neljä viimeistä laulua on ollut puoli vuosisataa lyyrisen sopraanon perimmäinen koetus. Soile Isokoski liittyy laulusarjan armoitettujen tulkitsijoiden joukkoon. Hän luo painottomuuden illuusiota ja hyväilevää linjaa. Yksitoista muuta orkesterilaulua todistavat, että Strauss-sopraanona Isokosken ääni on kypsynyt täydelliseksi.

Kamarimusiikki
Kimmo Hakola: Klarinettikvintetto, loco, Capriole*
Kari Kriikku, klarinetti, Avanti! –kvartetti, Anssi Karttunen, sello*
Ondine ODE 960-2.

Kimmo Hakolan uutta sävellyslevyä on odotettu hartaasti. Klarinetillaan monia säveltäjiä inspiroinut Kari Kriikku kirittää Hakolan villiä kuvittelua totisen toden ja leikin välimaastossa. Monitunnelmaiset musiikkiväärennökset herättävät samalla kertaa epäuskoa ja estottoman avautumisen tunteita. Avanti-kvartetti on kotonaan niin modernistisessa sykkeessä kuin ihanaan itään suuntautuvassa musiikkimatkailussa.

Soolomusiikki
Schubert–Liszt: Liedejä pianosovituksina
Risto Lauriala, piano
Alba ABCD 168.

Risto Lauriala löytää herkistyneen yhteyden Franz Schubertin alkuperäisiin lauluihin Franz Lisztin pianosovituksissa. Laajempana kokoelmana harvoin levytetyt teokset ovat hieno esimerkki romantiikan ajalle ominaisesta uudelleenrunoilusta. Vakavalla paneutumisellaan Lauriala ei ainoastaan elähdytä romantiikan pianomusiikin perintöä Suomessa, vaan myös sijoittuu korkealle kansainvälisessä vertailussa.

Tuomaristo
Tuomaristoon kuului klassisen musiikin asiantuntijoita ja kriitikoita seuraavasti:
Antti Häyrynen, Jukka Isopuro, Markku Kilpiö, Ainomaija Pennanen,
Laura von Boehm ja Arto Alaspää.

Lisätietoja
ÄKT:n toimistosta puh. (09) 6803 4050, fax (09) 6803 4055
email: kati.wolff@ifpi.fi