Kopiosuojatut äänitteet saivat yhteisen tunnuksen

16.9.2002

Kansainvälinen äänitetuottajajärjestö IFPI julkisti tänään tiistaina 17.9. Lontoossa äänitteiden kopionrajoitustekniikasta kertovan, eri suojausmenetelmille yhteisen tunnuksen, IFPI Copy Control -logon.

Yhteisen tunnuksen avulla pyritään paremmin informoimaan kuluttajia siitä, että äänitteessä on käytetty jotain kopioinninrajoitusteknologiaa. Kopiosuojauksista on jo nyt kerrottu äänitteiden pakkauksissa, mutta merkintätapa on tähän asti vaihdellut käytössä olevan tekniikan mukaan. IFPI:n kehittämä Copy Control -logo ei korvaa jo käytössä olevia tunnuksia, mutta auttaa toivottavasti kuluttajia paremmin huomaamaan ne äänitteet, joiden käytössä saattaa olla joitain rajoituksia.

Taustaa

Copy Control -tekniikoiden käyttö on nyt yleistymässä myös audioCD-levyissä. Aiemmin kopiosuojausten käyttö on jo yleistynyt mm. DVD-elokuvissa, VHS-videoissa, maksullisten TV-kanavien dekoodereissa, tietokoneohjelmissa ja tietokonepeleissä.

Copy Control -tekniikoiden avulla pyritään rajoittamaan erityisesti viime aikoina räjähdysmäisesti kasvanutta audioCD-levyjen massakopiointia ja musiikin luvaton internetlevitystä.

Kopiosuojaustekniikoilla suojattuja levyjä on tähänkin saakka pystynyt edelleen kopioimaan mm. c-kaseteille ja minidisc-levyille. Tietokoneen avulla tapahtuva massakopiointi ja musiikin laiton internetiin siirtäminen sen sijaan on estetty. Copy Control -tekniikoiden uusimmat versiot mahdollistavat suojattujen CD-levyjen kuuntelemisen tietokoneiden cd-rom-asemissa ja lähitulevaisuudessa jopa levyn audiosisällön rajoitetun kopioinnin esim. kannettavaan mp3-soittimeen.