Internet-piratismi

26.10.2000

Lyhyesti Internetistä

Internet on mullistanut tiedonvälityksen. Samalla se mahdollistaa digitaalisessa muodossa olevan materiaalin laajan levityksen. Käyttäjien määrää Internetissä on mahdotonta määrittää tarkasti, mutta puhutaan useista sadoista miljoonista käyttäjistä. Suurin osa käyttäjistä on teollisuusmaissa. Pohjoismaat johtavat Internetin käyttötilastoja, joissa suhteutetaan Internet-liittymien määrä asukasmäärään.

Yleisimmät Internetin käyttötavat ovat WWW-sivut ("surffailu"), sähköposti, uutisryhmät ja eräät erityisohjelmat. Tällä hetkellä Internetissä leviää paljon kuvia, erilaisia ohjelmia ja musiikkia sekä jopa elokuvia. Levitystapoja on useita:

– Eräs tavalliselle käyttäjälle tutuin tiedostojen leviämistapa on sähköposti ja sen liitetiedostot. Yleensä tällä tavalla levitetään tekstidokumentteja. Valitettavan usein sähköpostissa leviävät myös tietokonevirukset, jotka pahimmillaan saattavat koko tietokoneen toimintakyvyttömäksi.

– WWW-selailussa käyttäjä siirtyy selainohjelmallaan linkkejä pitkin WWW-sivulta toiselle. Käyttäjä voi tallentaa näytöllään olevat tiedostot omalle tietokoneelleen.

– Internetin uutisryhmät (news, "nyyssit") ovat aiheittain lajiteltuja ilmoitustauluja. Esimerkiksi ryhmässä sfnet.myydaan.musiikki myydään musiikkia CD-levyinä ja vinyyleinäkin. WWW-selainohjelma (Netscape tai Microsoft Explorer) sisältää myös sähköpostiohjelman ja uutisryhmien lukuohjelman. Näihin tarkoituksiin on olemassa myös omat erityisohjelmat. Yleensä ohjelmat ovat kotikäyttäjälle ilmaisia tai ne maksavat joitain kymmeniä markkoja. On olemassa myös erityisiin tarkoituksiin tehtyjä Internet-ohjelmia. Nämä ohjelmat ovat erikoistuneet johonkin määrättyyn tarkoitukseen, esim. tiedostojen siirtoon.

– Oululainen opiskelija kehitti aikanaan reaaliaikaisen keskustelun mahdollistavan IRC-ohjelman. Tässä ohjelmassa käyttäjät kirjoittavat omalla tietokoneellaan kommenttinsa ja ne näkyvät kyseistä keskustelua seuraaville. Ohjelmalla voidaan myös välittää tiedostoja, esim musiikkikappaleita MP3-tiedostoina, muille käyttäjille.

– FTP (file transport protocol) on tiedostonsiirtoon tarkoitettu ohjelma. Sillä käyttäjä voi siirtää tiedostoja isommalta tietokoneelta, esim. Internet-palveluntarjoajan palvelimelta omalle tietokoneelleen tai toisinpäin. Internet-käyttäjä voi hakea omalle tietokoneelleen musiikkitiedostoja jostain ns. FTP-palvelimesta. WWW-selaimella voidaan tehdä myös FTP-toimintoja.

– Napster on MP3-muodossa olevien musiikkitiedostojen hakuun ja välittämiseen tarkoitettu ohjelma. Se on ilmainen ja käyttäjän tulee rekisteröityä Napsterin palvelimelle.

– Gnutella ja CuteMX ovat MP3-muotoisten ja muiden tiedostojen välittämiseen ja hakuun kehitettyjä ohjelmia. Nekin ovat ilmaisia. CuteMX:ssä käyttäjä rekisteröityy ko. yrityksen palvelimelle kuten Napsterissa, mutta Gnutellassa ei tällaista rekisteröintiä tapahdu. Tämä mahdollistaa nimettömänä toimimisen. Lisäksi käyttäjä yleensä tarvitsee MP3-tiedostojen kuunteluun ohjelman, joka soittaa MP3-musiikkia. Yleisin on ilmainen WinAMP.


MP3-tiedostomuoto

MP3 on äänitiedostomuoto (esim. "Eppu Normaali – Afrikka sarvikuonojen maa.mp3"), kuten doc-päätteinen tiedosto (esim. "kirje.doc") on Microsoft Wordin tekstitiedosto. Verrattuna normaalitasoiseen CD-laatuiseen äänitiedostoon on MP3-tiedosto huomattavasti pienempikokoisempi ja tämä mahdollistaa sen siirtämisen Internetissä nopeammin kuin CD-laatuisen musiikin. MP3-tiedosto on kooltaan noin 12-osa CD-laatuisesta. Neljä minuuttia CD-laatuista musiikkia on 35 Mt tiedosto ja MP3-muodossa sama kappale on 3,2 Mt. Tällaisten tiedostojen siirtoajat Internetistä omalle kotitietokoneelle ovat tunti ja 28 minuuttia CD-laatuisena ja kahdeksan minuuttia MP3-muodossa, jos käytetään normaalia 56k-modeemia.

MP3-tiedostoja voidaan tehdä ja niitä voidaan soittaa erilaisilla ohjelmilla. Yleisin soitto-ohjelma on jo aiemmin mainittu WinAMP, toinen suosittu on Sonique. Soittoohjelmalla pystytään tekemään soittolistoja, joissa soitetaan käyttäjän määrittämät MP3-tiedostot määrätyssä järjestyksessä taikka määrätyn tyyliset MP3-musiikkitiedostot esim. vain romanttiset ballaadit. Lisäksi on olemassa korvalappustereoita vastaavia MP3-laitteita, joilla voidaan soittaa MP3-kappaleita. Näistä laitteista tunnetuin on Rio-niminen soitin. Myös eräät kellot ja matkapuhelimet voivat soittaa MP3-tiedostoja. On myös myynnissä CD-levysoittimia, jotka soittavat MP3-muodossa CDR-levyille tallennettuja musiikkikappaleita.

Ns. ripper-ohjelmat mahdollistavat CD-levyltä olevasta musiikista MP3-tiedostojen teon. Lisäksi on olemassa CD-poltto-ohjelmia, joilla voidaan valmistaa omia CD-levyjä MP3-tiedostoista. Tämä on laillista, jos on ostanut CD-levyn ja MP3-tiedostot jäävät omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Yhteen CDR-levyyn sopii noin 650 Mt tiedostoja, joten yhteen levyyn voidaan tallentaa jopa yli kymmenen normaalia CD-albumia.

MP3-tiedostojen edelleenlevittäminen eri tavoin mm. Internetissä kotisivulla tai itse-tehdyillä CDR-levyillä on tekijänoikeusloukkaus. Tällöin tekijänoikeuksien haltijat ovat oikeutettuja tekijänoikeuslain mukaiseen hyvitykseen, joka yleensä on noin 100 markkaa per normaali CD-albumi. Tällöin yhden myydyn CDR-levyn hinnaksi hyvityksenä tekijänoikeuksia loukanneelle saattaa tulla yli tuhat markkaa. Lisäksi oikeudessa tietokone, polttava CDR-asema, jolla CDR-levyjä on tehty sekä CDR-levyt yms. tekovälineet menetetään hävitettäväksi. Tämän lisäksi tekijänoikeuksia rikkoneelle tulevat maksettavaksi oikeudessa sakot, vahingonkorvaukset, selvitys- ja valvontakulut sekä oikeudenkäyntikulut. Yleisimmin tällaiseen "kotipolttoon" syyllistyvät nuoret 10-25 vuotiaat pojat ja heidän vanhemmilleen oikeudelliset seuraamukset ovat varsin usein karvaita yllätyksiä.

On tärkeää huomata, että MP3-tiedosto-muoto on sellaisenaan laillinen. Yksittäinen kotimuusikko, jolla ei ole levy-yhtiön kanssa sopimusta voi levittää omia tuotoksiaan MP3-tiedostoina. Tällaisia kappaleita onkin Internetissä jaossa mm. osoitteessa mp3.com. Kuitenkin 80-95 prosenttia Internetissä leviävistä MP3-tiedostoista on ilman asianmukaisia tekijänoikeudenhaltioiden lupaa yleisölle saataville laitettua ja valmistettua musiikkia.

Koska MP3-tiedosto on digitaalinen tiedostomuoto, jota ei ole suojattu kopiointia vastaan, voidaan se normaalisti kopioida tietokoneella kuten mikä tahansa muukin tiedosto ilman laadun heikentymistä. Tämän vuoksi kappaleen levitessä Internettiin on periaatteessa mahdollista, että sitä myydään ainoastaan yksi kappale ja kaikki muut MP3-muodossa olevat kappaleet ovat kopioita tästä yhdestä laillisesti myydystä tiedostosta. Voidaan olettaa, että MP3-tiedostot kopioituvat ja leviävät Internet-käyttäjien keskuudessa kuten ketjukirjeet; yksi levittää kolmelle, jotka edelleenlevittävät kolmelle, jotka edelleenlevittävät… Levy-yhtiöt ovatkin yhdessä laitevalmistajien kanssa kehittämässä suojattu tiedostomuotoa SDMI:iä (Secure Digital Music Initiative). Tämä mahdollistaa kaikkien osapuolten oikeudet suojaavan musiikin levittämisen digitaalisessa muodossa.