Janne-kunniakirjat 1999

1.3.2000

Klassisen musiikin kotimaisia levytyksiä palkittiin torstaina 2.3. Helsingissä.

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:n kutsuma klassisen musiikin asiantuntijaraati päättää vuosittain jaettavien Janne-tunnustuspalkintojen myöntämisestä.

Janne-kunniakirjat jaetaan raadin mielestä erityisen ansioituneille klassisen musiikin kotimaisille tuotannoille. Janne jaettiin tänä vuonna kuudennen kerran.

Orkesterimusiikki

Nordgren Concertos
Marko Ylönen * John-Edward Kelly * Sören Hermansson
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri/
Juha Kangas
Finlandia Records (1999)

Levyllä on kuultavissa Nordgrenin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin yli 20 vuotta kestäneen yhteistyön kypsä hedelmä. Orkesteri toteuttaa säveltäjän tummat sielunmaisemat ja kilvoittelevan eetoksen harvinaislaatuisella intensi- teetillä. Levyn konsertoissa se luo elävän ja sävyrikkaan kollektiivin, jonka syliin taitavien solistien on hyvä heittäytyä yksilöllisine äänenpainoineen.

Kuoromusiikki

Homages to Bach
Brahmsin ja Regerin motetteja
Tapiolan Kamarikuoro/
Juha Kuivanen
Finlandia Records (1999)

Tapiolan kamarikuoron pitkäjänteinen ja laadukas työ kuoromusiikin keskeisten teosten parissa kantaa Juha Kuivasen johdolla kaunista hedelmää Brahmsin ja Regerin moteteissa. Harvoin levytettyjen ja vaativien a cappella -teosten toteutus on horjumatonta, jäntevää ja soinnikasta. Monimutkaisinkin kontrapunkti säilyy kirkkaana. Musiikin tunneasteikko riemusta kuoleman aavisteluun on vangittu vaikuttavasti. Erityiskiitoksen ansaitsee levyn äänitys, joka tasapainottaa selkeyden ja avaruuden ihanteellisesti.

Soolomusiikki

Frivolous Harpsichord
Jukka Tiensuu, cembalo
Ondine (1999)

Jukka Tiensuu on monien musiikinystävien iloksi jatkanut muutaman vuoden tauon jälkeen soolocembalolevyjensä sarjaa. Uusi levy on jälleen ohjelmisto-
valinnaltaan kaavoista poikkeava ja tulkinnoiltaan sekä toteutukseltaan viimeistelty. Jukka Tiensuu on esimerkillinen uuden ajan muusikko, joka etsii aina uutta – ja onnistuu löytämään sitä yhtä hyvin meidän ajastamme kuin menneiltä vuosisadoilta. The Frivolous Harpsichord on nimensä mukaisesti hillitön levy, löytöretki kevytmielisen musiikin syvälliseen maailmaan.

Tuomaristo

Tuomaristoon kuului klassisen musiikin asiantuntijoita ja kriitikoita seuraavasti:

    * Pekka Hako
    * Jukka Isopuro
    * Harri Kuusisaari
    * Risto Nieminen
    * Markku Nuotio
    * Ainomaija Pennanen
    * Arto Alaspää

Lisätietoja

ÄKT:n toimistosta puh. (09) 6803 4050, fax (09) 6803 4055
Email: kati.wolff@ifpi.fi