Haluan käyttää äänitemusiikkia verkossa. Mitä lupia tarvitsen?

21.9.1999

    * Jos äänitemusiikki on osa maanpäällistä radiolähetystä, jota lähetät saamasi toimiluvan nojalla, voit välittää saman ohjelmasisällön samanaikaisesti ja muuttamattomana myös verkossa Gramexin sinulle antaman erillisen luvan perusteella. Toimintasi tunnetaan käsitteellä simulcasting. Saamasi lupa käsittää
      sekä tuottajien että taiteilijoiden oikeudet.

    * Jos haluat käyttää verkkoa siirtämään äänitteiltä digitaalisesti pakkaamaasi musiikkia esityskäyttöön yksilöllisesti kohdistettaviin esityspaikkoihin, joissa vastaanotettu tiedosto voidaan vielä tallentaa paikan omalla tekniikalla, hoida tarvittavat luvat Gramexin kanssa. Kyseessä on nk. narrowcasting tai dubbing -lupa. Esityspaikka hoitaa luonnollisesti Gramexin kanssa myös esityskorvaukset kuntoon.

    * Jos haluat välittää verkossa radio-ohjelman kaltaista ohjelmaa ja käyttää siinä
      äänitemusiikkia, voit ottaa yhteyden ÄKT:hen tai Gramexiin. Kutsumme toimintaasi
      webcastingiksi. Gramex voi antaa kotimaisten äänitteiden käyttölupia koeluonteisesti pilottiprojekteihin, jolloin lupa käsittää myös taiteilijoiden oikeudet. Laajemman toiminnan ja ulkomaisen aineiston luvat on hankittava tuottajilta. Heidän kanssaan on selvitettävä miten taiteilijoilta tarvittavat luvat hoidetaan. ÄKT antaa tarvittaessa tarkempia ohjeita ja tietoja.

    * Jos haluat kopioida musiikkia muiden tuottamilta äänitteiltä vaikkapa

          o koti/nettisivullesi lyhyinä näytteinä tai kokonaisina äänitteinä
          o omalle nettisivullesi linkkinä muun kotisivun musiikkitarjonnasta
          o nettisivujen mainosyhteyksiin
          o avataksesi sähköisen musiikkikaupan, josta tiedostoja voidaan ladata kotitietokoneille tai niistä voidaan valmistaa CD-kirjoittimella omaan äänitearkistoon CD-R levyjä
          o perustaaksesi laajan muidenkin käytössä olevan äänitesisällöistä pakatun musiikkitiedoston
          o tai muuhun kuin em. nettikäyttöön

      tarvitset luvat äänitteen tuottaneelta yhtiöltä. Sen kanssa on selvitettävä myös taiteilijoilta tarvittavat luvat ja niiden hoitovastuut. ÄKT auttaa mielellään oikean tuottajakontaktin löytämisessä.

    * Halutessasi sisällyttää verkkosivulle esitettäviä musiikkivideoita, ota yhteys ÄKT:n toimistoon. Voimme antaa sinulle käyttölupia edustamiimme videoihin. Jos ohjelma on digitaalisesti kopioitavissa, lupa on hankittava tuottajalta. Hänen kanssaan on selvitettävä myös muut mahdolliset lupatarpeet.

Ja muistathan: Teoston kanssa voit hoitaa kuntoon suojatun musiikin tekijöiltä (säveltäjä, sanoittaja, sovittaja tai kustantaja) tarvittavat luvat.

Kontaktit:
ÄKT – Päivi Ryökäs/Arto Alaspää, puh 6803 4050, e-mail ifpi@ifpi.fi
Gramex – Eija Tossavainen, puh 6803 400, e-mail eija.tossavainen@gramex.fi
Teosto/NCB – Katri Sipilä/Tuomo Metsäketo, puh 681 011, e-mail katri.sipila@teosto.fi