Info

Piratismin eri muodot

Kulttuuriteollisuus perustuu tekijänoikeuteen, josta säädetään tekijänoikeuslaissa. Tekijänoikeuden perusperiaate on, että oikeusjärjestyksen tulee suojata luovaa työtä kaikissa sen ilmenemismuodoissa.

Piratismi on ammattimaista, ilman oikeudenhaltijoiden lupaa tapahtuvaa tallenteiden valmistamista tai kopiointia. Piratismia on myös tällaisten laittomien tuotteiden maahantuonti ja levittäminen yleisölle.

Piratismia on myös tekijänoikeudella suojatun materiaalin esittäminen/levittäminen internetin välityksellä, joko fyysisinä tallenteina tai tiedostoina.

Piratismi on kansainvälistä talousrikollisuutta - uutuuselokuva tai suositun yhtyeen uusi äänite voi olla saatavilla piraattituotteena ympäri Eurooppaa jopa ennen julkaisupäivää. Usein piratismi liittyy huume- ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Piraattituotteet luokitellaan tavallisesti kolmeen ryhmään:

1. Tavallinen piraattituote
Äänite, elokuva tai pelitallenne, jolle on luvatta kopioitu suojattua materiaalia, alkuperäistuotetta ei välttämättä ole olemassa tai ainakaan sen ulkonäköä ei ole kopioitu täydellisesti.

2. Counterfeit
Väärennös, jossa sisällön lisäksi myös alkuperäisen tuotteen ulkoasu on kopioitu mahdollisimman tarkoin.

3. Bootleg
Elävästä esityksestä, kuten konsertista, radiosta, televisiosta tai muusta esitystilanteesta ilman lupaa valmistettu tallenne.


Piratismia on mm:

  • Luvaton valmistaminen (esim. äänitteen polttaminen CD-R:lle)
  • Luvaton tallentaminen (esim. taitelijan esityksen tallentaminen nauhalle ilman lupaa)
  • Luvaton levittäminen (esim. piraattituotteiden myynti kirpputoreilla)
  • Luvaton suojatun materiaalin levittäminen internetissä (esim. mp3-tiedostot kotisivuilla)
  • Luvaton maahantuonti (esim. levitystarkoitukseen)