Musiikkivideoiden esitysluvat ja korvaukset

Esittämiseen tarvitaan lupa

Musiikkivideot ovat elokuvateoksia, joiden julkiseen tai ansiotoiminnan yhteydessä tapahtuvaan esittämiseen on hankittava lupa. Videon välitön ja välillinen esittäminen ovat yhtäläisessä asemassa. Luvantarve koskee siis myös videoita sisältävän televisiolähetyksen julkista esittämistä.

Luvan saaminen helppoa

Lukuisat musiikkivideoiden kotimaiset ja ulkomaiset tuottajat ovat siirtäneet esityslupien hoidon ja korvausperinnän Musiikkituottajien tehtäväksi. Järjestelyn kattavuus auttaa hankkimaan tarvittavan esitysluvan käytännössä yhdellä kertaa koko esitettävään ohjelmistoon.

Musiikkituottajat kehittää palvelua yhteistyössä Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry:n kanssa. Gramex on välittänyt 1.1.1998 alkaen esityslupia musiikkivideoiden esittämiseen julkisissa tiloissa tai ansiotoiminnan yhteydessä sekä huolehtinut korvausperinnästä. Gramexin toimisto ja tarkastajat välittävät myös lupia diskoissa, hotelleissa, ravintoloissa, kaupoissa, tavarataloissa, palveluyrityksissä sekä liikennevälineissä tapahtuvaan esittämiseen.

Musiikkituottajat hoitaa televisioiden ja kaapelikanavien lähetystoiminnan. Myös erilaiset Internet- tai muun verkkokäytön luvat on selvitettävä Musiikkituottajien kanssa.

Valtakirjalomakkeet

Valtakirja musiikin esityslupien ja korvausperinnän hallinnan siirtoon on saatavissa tästä: Valtuutus

Lisätietoja

Gramex ry
Tuomas Talonpoika
Leena Pitkänen
Pieni Roobertinkatu 16, 00120 Helsinki
puh 09-6803 400
fax 09-6803 4010
e-mail: tuomas.talonpoika(at)gramex.fi
e-mail: leena.pitkanen(at)gramex.fi

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry
Päivi Ryökäs
Yrjönkatu 3 B, 00120 Helsinki
puh 09-6803 4052
e-mail: paivi.ryokas(at)ifpi.fi